Smaragdno jezero koje se uspješno brani od hordi turista

Radiosarajevo.ba
Smaragdno jezero koje se uspješno brani od hordi turista
Foto: Booking.com / Jezero Barcis u Italiji

U nama najbližoj talijanskoj regiji Furlaniji-Julijskoj krajini nalazi se obilje prekrasnih prizora za koje su ponajviše zaslužni veličanstveni Dolomiti, planinska skupina u istočnim talijanskim Alpama.

Jedna od najpoznatijih kreacija prirode jest Park prirode furlanskih Dolomita u čije se podnožje smjestilo turističko seoce Barcis na obalama istoimenog jezera, piše Punkufer.hr.

Jezero Barcis (Lago di Barcis) dobra je ideja za izlet u Italiju, čak i put do tamo prava je avantura.

Odličan izbor za miran odmor

Da je u Italiji "la vita bella" iskusit ćete odmakom od krcatih turističkih mjesta bolje nego gužvanjem u centru Venecije ili Rima.

Ovo malo talijansko mjesto teško se pronalazi u turističkim vodičima, što je neobično s obzirom na ljepotu, ali je sasvim jasno zašto je još uvijek potpuna oaza mira.

Zbog svog položaja u podnožju planina odvojen je od masovnih dolazaka turista, buke prometa i industrije, što ga čini savršenim izborom za odmor duše i tijela.

Osim toga, iste te planine čine Barcis odličnim izborom u bilo koje doba godine – bijelo okruženje koje zimi možete promatrati iz topline drvenih kućica ostat će vam zauvijek u sjećanju, a ljeti će vas rashladiti već i sama blizina jezera.

Stara cesta Valcelline

Nekada prije postojala je samo jedna veza između uvale u kojoj se nalazi Barcis i ostatka svijeta izvan planina.

Ta se cesta sada naziva starom cestom Valcelline jer je sagrađena početkom 20. vijeka i povezuje Barcis s Montreale Valcellinom. Njome je danas moguće proći pješke ili biciklom, a postoji i turistički vlakić.

Cesta će vas voditi zavojitim planinskim putovima iznad kanjona rijeke Celline, a pomisao na to da su se nekada ljudi ovdje vozili autom na oštrim će vas zavojima naježiti.

Ali poželite li iskusiti pravi adrenalin, na putu će vam se pružiti mogućnost prolaska preko 55 metara dugačkog "tibetanskog mosta".

Savršen način za uživanje u pogledima (ili adrenalinu) koji oduzima dah.

Tačno radno vrijeme stare ceste i način kupnje ulaznica pogledajte na službenoj stranici Parka prirode furlanskih Dolomita.

Put Dint i "hod po nebu"

Ono što ljude privlači u Barcis jesu mir, tišina i priroda. Nađete li se tamo, poželjet ćete znati nešto više o prekrasnoj okolini.

Postoje mnogobrojne opcije, putovi i rute za istraživanje, no mi vam preporučujemo trail put Dint dugačak 3,7 kilometara koji će vas voditi kroz prirodni rezervat kanjona Celline.

Put počinje od Centra za posjetitelje Kanjona Celline, a krasi ga nekoliko odličnih vidikovaca poput onoga koji se zove Sky walk (Hod po nebu). Metalan izbočeni mostić završava staklenim podom i mjesto je za savršenu panoramu nad jezerom i kanjonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije