Slučaj u Peruu: Dostavljač nosio ostatke drevne mumije u torbi, tvrdi - to mi je djevojka

0
Radiosarajevo.ba
Slučaj u Peruu: Dostavljač nosio ostatke drevne mumije u torbi, tvrdi - to mi je djevojka
Foto: Printscreen / Twitter / Ostatke mumije stavio u torbu

Peruanska policija je pretražila dostavljača hrane koji je bio pijan na arheološkom nalazištu u Punu i u njegovoj rashladnoj torbi pronašla dijelove tijela drevne mumije.

Muškarac je policiji rekao da je dijelio sobu s mumijom, koju smatra "svojom djevojkom", prenosi BBC. Ostatke mumije stavio je u torbu kako bi ih pokazao svojim prijateljima, rekao je dostavljač.

Mumiji je dao nadimak Juanita i držao ju je u kutiji pored televizora u svojoj sobi te rekao da je ona u vlasništvu njegovog oca. Nije rekao kako je mumija došla u njegov posjed.

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Stručnjaci su rekli da je tijelo mumije staro između 600 i 800 godina i da se radi o odraslom muškarcu, a ne o ženi, kako je pretpostavio dostavljač.

Procjenjuje se da je mumificirani muškarac imao više od 45 godina u trenutku smrti i da je bio visok 1,51 metar. Mumija je bila umotana u zavoje i u fetalnom položaju koji je tipičan za mnoge drevne grobove na peruanskom području.

Mumificiranje su prakticirale razne kulture na području današnjeg Perua prije dolaska španskih konkvistadora. Neke su mumije pokopane, dok su druge izvađene i izložene na pojedinim festivalima.

Policija je zaplijenila mumiju i predala je ministarstvu kulture Perua, koje se brine za baštinu zemlje.

Muškarac koji ju je prevozio i njegova dva prijatelja, koji imaju između 23 i 26 godina, uhapšeni su i pod istragom su zbog mogućih zločina protiv kulturne baštine Perua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije