Slika iz 17. stoljeća sa ženskim aktovima uvrijedila učenike: "Nećemo ovo da gledamo"

2
Radiosarajevo.ba
Slika iz 17. stoljeća sa ženskim aktovima uvrijedila učenike: "Nećemo ovo da gledamo"
EPA / Slika se nalazi u muzeju Louvre

Francuski ministar obrazovanja Gabriel Attal posjetio je školu u kojoj su neki učenici odbili da pogledaju sliku iz 17. stoljeća na kojoj su prikazane nage žene.

Nekoliko učenika prve godine srednje škole u Isu, blizu Pariza, rekli su da ih je uvrijedilo djelo italijanskog slikara Giuseppea Cesarija. Tvrdili su da je profesor koji im je pokazao sliku na času, imao i rasističke i islamofobične opaske, ali je tu tvrdnju škola demantovala.

Nastavnici koji rade u ovoj srednjoj školi, stupili su u štrajk kao odgovor na incident.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Slika Dijana i Akteon, italijanskog umjetnika Cesarija datira iz doba renesanse i prikazuje mitsku scenu iz Metamorfoza rimskog pjesnika Ovidija kada lovac Akteon iznenadi boginju Dijanu i njene nimfe koje se kupaju, podsjeća BBC.

Slika, koja je izložena u francuskom muzeju Louvre prikazuje Dijanu i četiri ženske nimfe potpuno nage, a nastavnik je 7. decembra pokazao sliku đacima.

Slika koja je uvrijedila đake
Foto: Google: Slika koja je uvrijedila đake

"Neki učenici su skrenuli pogled, osjećali se uvrijeđeno, rekavši da su šokirani", navode iz sindikata nastavnika Snes FSU.

Prema izvještajima, sljedećeg dana jedan roditelj je pisao direktoru škole tvrdeći da je njegov sin bio spriječen da se izrazi u diskusiji koja se vodila u odjeljenju. Tenzije su očigledno u školi bile velike od početka polugodišta, a zvaničnici kažu da su detaljno pregledali žalbe roditelja, no protiv učenika će biti pokrenuti disciplinski postupci, a nastava je ponovo počela posle višednevnog prekida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije