Skoro smo izbrisali još jednu vrstu: Lemuri na rubu izumiranja

Radiosarajevo.ba
Skoro smo izbrisali još jednu vrstu: Lemuri na rubu izumiranja
Pixabay / Ilustracija

Skoro svaka vrsta lemura, širokookih primata s Madagaskara, stoji na rubu izumiranja, upozorila je međunarodna grupa stručnjaka koja je provela procjenu brojki ovih životinja.

Ova Specijalizirana grupa za primate ažurirala je listu njihove populacije i usporedila te brojke sa starim, kao i prijetnje njihovom staništu i opstanku.

Kako su zaključili, lemuri su najugroženija vrsta primata na svijetu. Primati, podsjetimo, su red iz podrazreda viših sisavaca, i nekad su ih samo zvali majmunima.

Russ Mittermeir, predsjedavajući ove grupe, saopćio je alarmantne zaključke, te je dodao kako je jedinstveni biodiverzitet Madagaskara suočen sa smrtnim prijetnjama.

Najveće prijetnje su uništenje staništa zbog tzv. posijeci-i-zapali poljoprivreda, nelegalne sječa šume, rudnici uglja i sl. Također, primjetan je i sve veći lov na njih - love ih i zbog toga što ih pojedinci žele držati kao ljubimce, a pojedini ih žele jesti.

Profesor Christoph Schwitzer iz bristolskog Zoološkog društva za BBC je izjavio kako je sve ovo novi fenomen na Madagaskaru, i da je u velikom porastu u posljednjih 15 godina.

Postoji 111 vrsta i podvrsta lemura, sve su endemi Madagaskara, a grupa istraživača je zaključila da je njih 105 na rubu izumiranja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije