Simpsoni predvidjeli pojavu Grete Thunberg

Radiosarajevo.ba
Simpsoni predvidjeli pojavu Grete Thunberg
Foto: EPA-EFE / Twentieth Century / Greta Thunberg; Lisa Simpson

Nekoliko scena iz crtanog filma The Simpsons ostvarili su se u stvarnosti. Predvidjeli su i pojavu mlade aktivistice za zaštitu okoliša Grete Thunberg, navodi portal Unilad.

Nisu predvidjeli kada će Greta biti rođena ili kako će izgledati, ali se obistinilo da će postojati tinejdžerka koja će biti odlučna u svom cilju.

U The Simpsons to je bila Lisa Simpson. Lisa je bila inteligentna djevojčica koja se hrabro bavila ozbiljnim temama. Jedna od njih bili su štetni gasovi po prirodu.

Lik iz popularnog crtanog filma je to radio na isti način kao što to radi Greta.

U jednoj od epizoda, Lisa je održala govor pred svojim sugrađanima upozorivši da grad Springfield neće postojati za 50 godina zbog klimatskih promjena, podsjeća Unilad.

Ekologija: Hoće li švedska tinejdžerica dobiti Nobelovu nagradu za mir?

U 17. epizodi 20. sezone The Simpsons, Lisa je govorila o porastu razine mora, štetnosti CO2, otrovnoj atmosferi. Sve su to teme koje su u središtu pažnje svjetske javnosti, a na koje Greta upozorava posljednjih nekoliko mjeseca.

U ponedjeljak, 23. septembra tinejdžerka iz Švedske je održala govor pred delegatima Ujedinjenih nacija koji su raspravljali o zaštiti klime. Tom prilikom je poručila, između ostalog, da je starija generacija ljudi izdala mlade ljude poput nje zbog izostanka konkretnih aktivnosti po ovom pitanju, piše portal Unilad.

Greta otkrila zašto je pogledom "strijeljala" Trumpa na samitu UN-a

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije