Seks je poput smijeha: Najbolji životni lijek

Radiosarajevo.ba
Seks je poput smijeha: Najbolji životni lijek
Foto: Pinterest / Ilustracija

Iako su potpuno nepovezani, seks i smijeh imaju nekoliko zajedničkih stvari. Predstavljamo vam zanimljiv pogled na faktore koji vežu mnogima omiljenu aktivnost i "najbolji životni lijek".

I seks i smijeh djeluju opuštajuće

I smijeh i seks prati niz biohemijskih reakcija koje smanjuju nivo hormona stresa - kortizola. Obje aktivnosti potpomažu otpuštanje endorfina i jačaju imunološki sistem. Endorfin, kao što je poznato, pomaže kod olakšavanja bola, na primjer kod glavobolje, artiritisa ili migrene. Tokom seksa kod žena se podiže nivo estrogena što utiče na slabije predmenstrualne sindrome, piše ordinacija.hr.

I seksom i smijehom vježbamo

Učinak smijeha, seksa i fizičke vježbe na tijelo, gotovo su identični. Sve tri aktivnosti podstiču otpuštanje endorfina i omogućavaju dobro raspoloženje. Za smijeh koristimo oko 80 mišića koji jače djeluju na područje stomaka. Iako smijeh ne može da zamjeni vježbanje, može da popravi učinak vježbanja. Tokom strastvenog seksa možete da sagorite oko 200 kalorija – isto toliko gubite 15-minutnim trčanjem. Takođe, srce sekusalno uzbuđene osobe kuca brže; broj otkucaja može da poraste sa 70 na 150 u minuti.

Seks i smijeh podstiču aktivnost mozga

Kada se smijemo, mišići lica se skupljaju i opuštaju. Ta aktivnost facijalnih mišića popravlja dotok krvi u mozak, te se popravlja mentalna aktivnost. Drugim riječima, sposobni smo da razmišljamo inovativno i brže da donosimo odluke. Posljednje studije pokazuju da i seks deluje na isti način, odnosno kako orgazam popravlja stepen inteligencije kod žena.

Zaštitu od prehlade nude i seks i smijeh

I seks i smijeh jačaju imunološki sistem, pa su zato osobe koje se često smiju manje podložne prehladama i virozama. Isto važi i za seks – osobe koje upražnjavaju seks bar dva puta nedjeljno, imaju u organizmu 30 posto veću količinu antitijela nazvanih imunoglobulin A, u odnosu na ljude koji seks praktkuju rjeđe.

Seks i smijeh kroz faze

O ženskom smijehu sprovedene su opsežne studije. Stručnjaci tvrde da su tokom smijeha i seksa aktivni isti dijelovi ženskog mozga. Ovo možda objašnjava zašto žene imaju veću seksualnu želju kada se smijeju. Imajte na umu da kod muškaraca, koji se drugačije smiju, ne dolazi do ovih podudarnosti.

Uvod

Kao i kod započinjanja seksa, tokom prve faze smijeha naš vrat, ruke i grudi počinju da crvene, a tjelesna temperatura da raste.

Seks

Druga faza smijeha slična je ženskom iskustvu orgazma – mišići lica naprežu se sami od sebe, a koža postaje osjetljivija. Žene počinju ubrzano i neravnomjerno da dišu, a ubrzo i oči počinju da suze i da se zatvaraju.

Nakon orgazma

Kada žene prestanu da se smiju, mišići se opuštaju, tjelesna temperatura i disanje se normalizuju, a crvenilo se povlači. Ovi simptomi jednaki su periodu nakon samog seksa.

Humor jača bračnu zajednicu

Seksualni terapeuti savjetuju smijanje tokom seksa, pod uslovom da se ne radi o ismivanju partnera! Smijeh i zaigrano raspoloženje pomažu da se održi vatra u seksualnom životu. Osim toga, parovi koji imaju pozitivan i opušten pristup seksu imaju veće šanse za postizanje orgazma, a samim tim i za snažnu, srećnu i emocionalno zadovoljavajuću vezu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije