Sedam najstrašnijih božićnih tradicija na svijetu: Neke su i iz naših krajeva

Radiosarajevo.ba
Sedam najstrašnijih božićnih tradicija na svijetu: Neke su i iz naših krajeva
Foto: Screenshot / Ilustracija

U Većini zemalja u kojima se govori engleski jezik najgora sudbina koju nestašno dijete može doživjeti na Božić je da ne dobije poklon (ili da u SAD-u dobije ugljen).

Djeca u nekim drugim zemljama, međutim, mogu očekivati nešto još gore. Mnogo, mnogo gore, piše Guardian.

Evo sedam najjezivijih božićnih tradicija širom svijeta:

Krampus (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Sjeverna Italija)

U mnogim europskim zemljama Djed Mraz ima pratitelje koji se ponašaju kao njegovi negativni pandani. Jedan posebno loš policajac je Krampus, demonsko čudovište koje je napola koza, napola čovjek, s rogovima i dugim jezikom. Vuče lance za sobom dok hoda i prijeteći zvecka njima. Nosi brezov prut da tuče nevaljalu djecu, a ponekad i košaru ili vreću kako bi ih oteo.

5. januara po gregorijanskom kalendaru, večer je Krampusa. Horde Krampusa marširaju po alpskim gradovima u strašnim kostimima. Posljednjih godina Krampusi se često opijaju, svađaju, tuku i uništavaju imovinu pa to sve više postaje problem.

Gospođa Perchta - Frau Perchta (Austrija i Bavarska)

Gospođa Perchta je vještica koja dolazi vidjeti tko je bio loš ili dobar. Ona siječe trbuhe loše djece i u njih nabija slamu. Slična je Djedu Božićnjaku koji donosi ugljen, samo mnogo krvoločnija.

Mari Lwyd (Wales)

Zamislite, Nova godina je, a vi ste malo dijete u Walesu. Čujete kucanje na vratima. Otvorite ih. Nad vašom glavom stoji stvorenje s konjskom lobanjom koje nosi dugačak ogrtač, a prate ga ljudi koji pjevaju. Umjesto očiju, konjska lobanja ima lažne očne jabučice. Usta su mu malo otvorena. Paralizirani ste od straha. I dok se vi preznojavate od straha, odrasli oko vas čestitaju jedni drugima Novu godinu.

Gryla i mačka Yule (Island)

Gryla je div koji živi u pećini. Tokom Božića pojavljuje se i lovi djecu koju otima, odvodi u svoju pećinu i kuha u kotlu. Gryla ima mnogo pratitelja, uključujući i družinu Yule koju čini 13 nepristojnih trolova, kao i Jolakotturinn, odnosno mačka Yule. Mislite da će vam mačka Yule sjediti u krilu dok otvarate poklone i igrati se ukrasnim papirom? Pogrešno. Mačka Yule je zastrašujuća. Poput Sotone, ona hoda okolo kao lav koji riče tražeći koga može proždrijeti. Ogromna mačka Yule prolazi kroz grad u mraku i zaviruje u osvijetljene prozore dječjih spavaćih soba. Jedini način na koji se od nje možete sačuvati je da joj pokažete odjeću koju ste dobili za Božić jer ste bili dobri ove godine. Ako niste dobili novu odjeću, pripremite staru i pomolite se Bogu da će ispuniti mačkine standarde.

Hans Trapp (Alsace-Lorraine, Francuska)

Prema vjerovanjima u Alsaceu, Hans Trapp bio je lokalni čovjek poznat po pohlepi i beskrupuloznosti. Koristio se čarolijama i sklopio dogovor s vragom kako bi postao bogat. Nakon što je izbačen iz Katoličke crkve, izgubio je bogatstvo i društveni položaj. Počeo je lutati po selu prerušen u strašilo. U nekom trenutku Hansu Trappu je palo na pamet da proba ljudsko meso. Namamio je dječaka pastira, ubio ga, a onda ga skuhao. Prije nego što ga je zagrizao, Bog ga je - konačno osjetivši da su stvari otišle predaleko - udario gromom. Hans Trapp je umro, ali se ponekad vraća na Božić, ide od vrata do vrata i traži malu, ukusnu djecu.

Karakondžule - Kallikantzari (Grčka, Bugarska, Srbija, Turska)

Karakondžule ili Kallikantzari, kako ih zovu u Grčkoj, demoni su koji veći dio godine provode pod zemljom pokušavajući prizvati apokalipsu. Tokom božićnih praznika izlaze na ljudski teritorij da bi izazivali svađe i zlo. Ponekad ih opisuju kao crna krznena stvorenja s kljovama i rogovima. Obično su mužjaci s groteskno velikim udom.

Otac Fouettard - Pere Fouettard (Francuska, Belgija, Švicarska)

Otac Fouettard bio je mesar. On i njegova supruga otimali su, pljačkali i ubijali imućnu djecu, a potom skrivali njihova tijela u bačve za soljenje mesa. Djeda Mraz je otkrio zločin i oživio djecu. Za kaznu, Fouettard je postao njegov rob. On prati Djeda Mraza svuda i plaši problematičnu djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije