Sedam jasnih znakova da imate lažnu prijateljicu

Radiosarajevo.ba
Sedam jasnih znakova da imate lažnu prijateljicu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Svaka osoba ima svoje mane i prednosti, pa tako i najbliži prijatelji koji nas okružuju. No, valja znati da postoji velika razlika između onih lojalnih pojedinaca na koje se možemo osloniti u najtežim trenucima i osoba u čijem društvu i najradosniji.

Donosimo vam zato sedam pokazatelja koji upućuju na to da imate lažnu prijateljicu.

Nikad se ne drži dogovora

Kašnjenje je sastavni dio života. Ponekad ono nema nikakve veze s pojedincem, nego je uslovljeno višim silama poput gužve u saobraćaju ili naglom promjenom rasporeda vožnje sredstava jasnog prijevoza. No, ako u svom životu imate osobu koja vječito kasni, nikada se ne drži dogovora i misli da se vi bespotrebno živcirate oko tih njenih “simpatičnih” karakteristika, pred sobom imate kvazi-prijatelja koji ne poštuje ni vaše vrijeme ni vas kao osobu.

Govori samo o sebi

Svi mi imamo potrebu za povjeravanjem svojim prijateljima, dijeljenjem dobrih i loših stvari u životima i povremenim držanjem ‘monologa’ kad se uhvatimo u koštac s nekim problemom. Znak za uzbunu trebao bi se uključiti ako u svom životu imate osobu koja neprestano prebacuje razgovor na sebe i svoja stajališta te ne mari za vaše mišljenje. Postoji li rečenica koju ta osoba ne počinje s “ja”?

"Upucava" se osobama koje vam se sviđaju

Svaka je žena imala bar jednu prijateljicu u nekoj fazi života koja se namjerno “upucavala” muškarcima koji su se njoj sviđali. Ovaj klasični psihološki poriv za privlačenje pažnje i ‘liječenje’ niskog nivoa samopouzdanja jasan je znak za uzbunu, odnosno pokazatelj da je pravi trenutak za nove prijatelje.

Izbjegava vas kad je u vezi

Prijatelji koji vas zovu samo kada nisu u ljubavnoj vezi i nemaju planova za vikend, zapravo uopće nisu vaši prijatelji.

Ne veseli se vašim uspjesima

Kad podijelite vijest o zarukama, novom poslu ili nekoj drugoj uzbudljivoj promjeni u životu, očekujte od prijatelja da se vesele vašoj sreći. Ako s druge strane dobijete mlaku reakciju ili prebacivanje teme bez obrazloženja, u društvu ste osobe kojoj nije dovoljno stalo ili je ljubomorna na vaša postignuća.

Misli negativno

Svaka je osoba zaslužila živjeti sretan i ispunjen život. No ako se družite s osobama kojima je sve crnjak, i vi ćete postati opterećeni negativnim mislima. Takvim osobama niko nije dovoljno dobar. Njima nijedan kafić ili trgovina nisu dovoljno zanimljivi, a svaka predložena aktivnost dosadna i naporna. Prepoznajete li ovaj način ponašanja u ljudima s kojima provodite vrijeme, možda biste se trebali okrenuti pozitivnim utjecajima u životu.

Tjera vas na loše ponašanje

Ko nije popustio pritisku okoline i povremeno otpustio društvene ‘kočnice’ sa svojim prijateljima na kakvom cjelonoćnom tulumu? Uživanje u povremenim zabavama sastavni je dio odrastanja i života.

No, ako ste okruženi osobama koje su zainteresirane samo za tulumarenje, koje vas sprečavaju u obavljanje svakodnevnih dužnosti i mame vas na oblike ponašanja koje graniči sa zakonom – to je jasan znak da je vaš kvazi-prijatelj zapravo pijavica, prenosi zadovoljna.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije