Veliko otkriće: Na Kreti pronašli grobnicu netaknutu već 3500 godina

Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće: Na Kreti pronašli grobnicu netaknutu već 3500 godina
Grobnica Minojaca okružena predmetima za korištenje u zagrobnom životu, poput posude za miješanje vina, pronađena je na Kreti i netaknuta je već 3500 godina.

Minojska je civilizacija nastala na sredozemnom otoku Kreti oko 2600. g. pr. Kr. te je trajala punih 12 stoljeća, do oko 1400. g. pr. Kr. Otkrio ju je arheolog Arthur Evans koji je 1900. godine otkopao Knosos, minojski glavni grad, piše Daily Mail.

Kasnominojski grob, kojeg je slučajno otkrio lokalni stanovnik, nalazi se u podzemnoj šupljini koja je bila zapečaćena glinom, te sadrži dobro očuvani kostur odrasle osobe.

Smatra se da potječe iz brončanog doba, negdje između 1400. i 1200. g. pr. Kr.

Mjesto sahrane nalazi se 2,5 m ispod zemlje te sadrži pogrebne predmete poput kašike, posude za miješanje vina i petnaest amfora.

Grobnica_Kreta_EPA.jpg - undefined

FOTO: EPA

Grobnica je otkrivena u masliniku u blizini grada Lerapetre. U grobnicu se ulazi preko okomitog kanala, a podijeljena je u tri komore, tvdi grčko ministarstvo kulture.

Još uvijek puno toga ne znamo o ovoj drevnoj civilizaciji, a porijeklo Minojaca i Mikenjana zbunjuje arheologe već više od 100 godina.

Prošle je godine otkriveno da te civilizacije potječu od potomaka farmera koji su više hiljada godina prije brončanog doba migrirali s anatolskog poluotoka na zapad u Grčku i na Kretu. S druge strane, moderni su Grci potomci Mikenjana.

Ovo bi otkriće moglo staviti tačku na kraj raspravama o porijeklu ove dvije kulture, za koje mnogi vjeruju da imaju odvojene korijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije