Savjet: Bill Gates otkrio šta bi upisao da sada bira fakultet

Radiosarajevo.ba
Savjet: Bill Gates otkrio šta bi upisao da sada bira fakultet
EPA / Arhiv

Za srednjoškolce koji se spremaju za upis na fakultet, ovo bi mogla biti intresantna informacija. Najbogatija osoba na svijetu, filantrop i jedan od pokretača Microsofta - Bill Gates je izjavio da bi kad bi se vratio na fakultet odabrao bi studij vezan uz umjetnu inteligenciju, energiju i bionauku.

Stručnjaci se slažu da će u idućih 20 godina doći do značajnih promjena u korištenju umjetne inteligencije, a Gates smatra da ćemo doživjeti „energetsko čudo“ u narednih 15 godina, piše Business Insider.

Gates, koji često drži inspirativne govore i dijeli svoja iskustva, ova područja je nazvao „obećavajućim poljima gdje možete napraviti ogroman utjecaj“, napisao je u ponedjeljak na svom Twitter profilu.

Poticanjem sistema automatizacije vjerojatno će se razviti neiskorišteni izvori obnovljive energije, poput solarne i energije vjetra. Gates je predvidio da će čovječanstvo doživjeti „energetsko čudo“ u narednih 15 godina. Američko biotehnološko tržište impresivno raste, posebno otkad privatne kompanije rade na razvoju pametnih lijekova i liječenju bakterijskih bolesti otpornih na antibiotike.

Gatesov savjet o odabiru jednog od ta tri polja proizlazi iz ličnog iskustva. Na čelu Fondacije Gates, uz svoju suprugu Melindu, vidio je koliki je napredak postignut uz pomoć automatizacije poslova, iskorjenjivanju bolesti i primjeni alternativnih izvora energije u najsiromašnijim regijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije