Saudijski kraljevi nisu na listama svjetskih milijardera, a razlog je nevjerovatan

Radiosarajevo.ba
Saudijski kraljevi nisu na listama svjetskih milijardera, a razlog je nevjerovatan
Facebook / Mohammed bin Salman

Iako članovi kraljevske porodice u Saudijskoj Arabiji sasvim sigurno spadaju u sami vrh liste najbogatijih ljudi na svijetu, njihova imena se ipak ne navode ni na jednoj listi svjetskih milijardera. Razlog za to je jednostavan – njihovo bogatstvo je tajna i nemoguće ga je izračunati. 

Prema Blumbergovom indeksu, u Saudijskoj Arabiji je dokumentovano 15 milijardera, čije je ukupno bogatstvo 63 milijarde dolara. Po toj listi, najbogatiji je princ Alvalid bin Talal sa bogatstvom od oko 18 milijardi dolara.

No, Bloomberg napominje da je riječ tek o malom dijelu saudijskih bogataša, odnosno samo onima koji su otkrili svoje finansije ili koji posjeduju neke javne kompanije, pa je moguće pratiti njihovo bogatstvo. Na primjer, na listama milijardera nema vjerovatno najmoćnije a možda i najbogatije osobe u Kraljevini, princa Muhameda bin Salmana.

Prema medijskim izvještajima, Salman je nedavno potrošio oko 1,2 milijarde dolara na razne luksuzne stvari, uključujući sliku Leonarda Da Vincija koju je platio 450 miliona dolara.

Ubjedljivo najviše novca kraljevska porodica zarađuje od nafte, i to preko državne kompanije Saudi Aramco, najveće energetske kompanije na svijetu. Nedavno su analitičari procijenili da bi ta kompanija “sa najvećim tajnama” ipak mogla izaći na berzu sljedeće godine.

Prema okvirnim procjenama Blumberga, prihodi kraljevske porodice od Aramka iznose više od 260 milijardi dolara. No, u budžetu se ne navodi kako se oni dijele pa je nemoguće saznati koliko zapravo dobija koji član. Kraljevska porodica zarađuje i od saradnje sa stranim kompanijama kojima su agenti ili “tihi partneri” na saudijskom tržištu.

Porodica zarađuje i od razvoja i trgovine nekretninama, gdje joj posao olakšava to što ima pristup državnim bankama od kojih pozajmljuje novac za projekte.

Zanimljivo je da u Saudijskoj Arabiji nije tajna samo bogatstvo kraljevske porodice, već i običnih građana. U ovoj državi ne postoji porez na bogatstvo pa samim tim ni obaveza njegovog prijavljivanja.

Neki od milijardera otkriveni su prilikom nedavne antikorupcijske akcije u Saudijskoj Arabiji.

Tako je, na primjer, princ Miteb bin Abdullah, bivši šef Nacionalne garde, platio prije tri sedmice više od milijardu dolara da bude oslobođen.

Njegovo ime nije se nalazilo ni na jednoj listi milijardera niti se zna odakle mu novac.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije