Anketa / Samo 14 posto Europljana želi se nakon pandemije vratiti u ured

09. 12. 2021. u 07:15:00 Hina

Shares: 0

Samo 14 posto Europljana želi se nakon pandemije vratiti u ured s radnim vremenom od 9 do 17 sati, a više od polovine ispitanih kaže da su produktivniji dok rade od kuće, pokazala je anketa objavljena u četvrtak.

No i “hibridni rad” – mješavina rada od kuće i u uredu – isto ima svoje mane, a više od četvrtine ispitanih smatra da neprestano radi ili da rade do kasno u noć, pokazala je anketa koju su naručili Samsung Electronics i kompanija The Future Laboratory.

Anketa je obuhvatila 14.000 ljudi diljem Europe i pokazala je da 83 posto zaposlenih traži veću podršku poslodavca u uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života.

Prema podacima Eurostata, u 2020. godini od kuće je radilo oko 12 posto zaposlenih u Europskoj uniji, za razliku od 5 posto njih prije pandemije.

"Poslodavci sada moraju pažljivo razmotriti na koji će način odgovoriti na izazove suvremenoga hibridnog života", saopćio je potpredsjednik Samsunga Evrope Benjamin Braun.

Dvije trećine Evropljana reklo je da su u kući učinili – ili planiraju učiniti – prilagodbe kojima su olakšali hibridan život te su, primjerice, uredili kućne urede, dok ih se 41 posto odlučilo preseliti, javlja Hina.

Isto tako, 51 posto ispitanika reklo je da im tehnologija, odnosno alarmi i razne aplikacije olakšavaju postavljanje granica između rada i privatnog života.

"Vjerovatno će tehnologija nadzirati i naše mentalno zdravlje i sreću, kao i tjelesno zdravlje, a pametni uređaji postat će naši asistenti", rekao je Meik Wiking, izvršni direktor danskoga Instituta za istraživanje sreće, koji surađuje sa Samsungom na polju budućnosti rada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)