Sa 105 godina oborila svjetski rekord u trčanju i izjavila: "Ma, mogla sam bolje"

0
Radiosarajevo.ba
 Sa 105 godina oborila svjetski rekord u trčanju i izjavila:  "Ma, mogla sam bolje"
FOTO: Screenshot / Julia Hurricane Hawkins

Uprkos tome što ima 105. godina Julia Hurricane Hawkins oborila je svjetski rekord na sto metara na igrama seniora prethodnog vikenda u Louisiani.

"Bilo je divno vidjeti toliko članova porodice i prijatelje koji su došli da mi daju podršku, ali htjela sam da stignem na cilj za manje od minute", kazala je Julia poslije utrke gdje je zabilježila vrijeme od minut i dvije stotinke, što je rekord za žene u kategoriji 105. plus.

Hawkins, inače penzionisanoj učiteljici, vrhunski rezultati nisu strani.

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Američka ambasada u Sarajevu oštro kritikovala ministra Ramu Isaka

Počela je da se takmiči u biciklizmu kada je imala 80 godina, a na državnim seniorskim igrala osvojila je nekoliko zlatnih medalja.

Sa opravdanjem "nije bilo nikoga sa kim bi mogla da se takmiči u njenim godinama", završila je svoju biciklističku karijeru.

U stotoj godini počela je da trči, a 2017. godine  postavila svjetski rekord na 100 metara za žene starije od 100. godina sa vremenom od 39 sekundi i 62 stotinke.

Kada je u septembru mjesecu njen rekord oborila takmičarka Diane Fridman, Julia se odlučila da takmiči u novoj kategoriji.

Kao i svi vrhunski sportisti Julia voli da trči i inspiracija je drugima.

"Želim da nastavim da trčim što duže mogu. Moja poruka drugima je da ostanu aktivni ako žele da budu zdravi i srećni u starosti", izjavila je Hawkins.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije