Riječ stručnjaka: Kako jogurt ublažava zadah od bijelog luka?
Naučnica za hranu na Univerzitetu Ohio State, Cheril Beringer, tokom godina je identifikovala nz stvari koje bi mogle pomoći u rješavanju zadaha od bijelog luka, uključujući kiseline u jabukama i metvici te masnoću u mlijeku.
No, sada je identifikovala još jednog mogućeg kandidata: jogurt.
Dodavanjem jogurta u teglicu narezanog sirovog bijelog luka u fokusima, Beringer i njen kolega, doktorant Manprit Car, otkrili su da su sumporni gasovi unutar spremnika smanjeni za 99 posto.
Uragan Milton poput razjarene oceanske zvijeri: Snimljen gigantski val od skoro 9 metara
Njihovi nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjima koja je vodila Beringer – mlijeko s visokim postotkom masnoće smanjuje zadah od bijelog luka više nego mlijeko bez masti.
Također su ustanovili da je kiseliji jogurt bolji u prigušivanju smrdljivih hlapljivih tvari u sirovom i prženom bijelom luku. To sugeriše da proteini doista igraju važnu ulogu u ublažavanju zadaha od bijelog luka i dio su onoga što jogurt čini tako učinkovitim.
Recept dana: Hrskava pastrmka u marinadi od meda i bijelog luka
"Visoka količina proteina trenutno je vrlo popularna stvar – općenito, ljudi žele jesti više proteina", dodala je naučnica.
Trenutno istraživanje nije ispitalo učinak jogurta na stvarni zadah kod ljudi, no Beringer tvrdi da, kako bi rješenje funkcionisalo, jogurt trebalo popiti ubrzo nakon što pojedete bijeli luk, prenosi BHRT.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.