Rekonstruisano lice žene iz 7. vijeka: Naučnici misle da je pripadala misterioznoj grupi

0
Radiosarajevo.ba
Rekonstruisano lice žene iz 7. vijeka: Naučnici misle da je pripadala misterioznoj grupi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Arheolozi

Zahvljajući savremenim tehnologijama, naučnici su uspjeli da saznaju nove pojedinosti iz života tinejdžerke i povežu je sa misterioznom grupom žena koje su tokom ranog srednjeg vijeka putovale Evropom. Ali i da rekonstruišu njen izgled.

Iskopavanjem srednjovjekovnog groblja u blizini Cambridgea u Velikoj Britaniji, tokom 2012. godine aheolozi su došli do otkrića grobnice u kojoj je bila sahranjena tinejdežrka iz viših društvenih slojeva.

Naime, na to su ukazivali bogati grobni prilozi, među kojima se isticao krst od zlata i granata. Pored ovoga, prilozi su otkrili i da je mlađa ženska osoba živjela tokom 7. vijeka naše ere. 

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Nakon dvije decenije, naučnici su riješili i da se upuste u proces rekonstrukcije lica i izgleda ove mlade žene uz pomoć savremenih tehnologija i genetike. Ali i da otkriju sitne pojedinosti iz njenog života kako bi saznali nešto više o misterioznoj grupi žena kojoj je pripadala.

Genetika otkriva udaljeno porijeklo

Pored spomenutog krsta - još četiri komada istog tipa nakita je otkriveno u ovoj ostrvskoj državi - koji je bio pohranjen u grobnici sa njom, činjenica koja je također privukla pažnju istraživača jeste da je ona bila položena u kvalitetnu odjeću na rezbareni drveni krevet - još 17 sličnih sahrana je otkriveno na tlu Velike Britanije.

"Zanimljivo je da su rezultati izotopskih analiza pokazali, da se oni preklapaju sa rezultatima dobijenim kod dvije druge žene koje su na sličan način sahranjene tokom istog perioda u okrugu Cambridge", rekla je bioarheolog Samanta Leget. I dodala da je otkriveno kako je u Englesku migrirala iz regiona koje se nalazi nedaleko od Alpa, tj. iz južne Njemačke, kada je imala oko sedam godina, ali i da je bolovala od rijetke bolesti - iako za sada nije poznat tačan uzrok njene smrti, piše National Geographic.

"Dakle, izgleda da je ona bila dio elitne grupe žena koje su putovale iz kontinentalne Evrope, najvjerovatnije iz Njemačke, u sedmom vijeku. Iako je njihov identitet i dalje misterija." otkriva Leget.

"S obzirom na sve veću povezanost između sahranjivanja u krevetu, nakita i ranog anglosaksonskog hrišćanstva, moguće je da je putovanje ove tinejdžerke bilo povezano sa panevropskim mrežama elitnih žena koje su bile u velikoj mjeri uključene u rad ranohrišćanske crkve.", zaključuje Sem Lusi, arheolog specijalizovan za anglosaksonske sahrane. Drugim riječima, mlada žena je najvjerovatnije aktivno učestvovala u širenju hrišćanstva.

[related]

[/related]

"Bilo je zanimljivo vidjeti kako se njegovo lice razvija. Njeno lijevo oko je bilo nešto niže postavljeno od desnog oka. Što je bilo prilično primjetno." rekao je forenzičar Hue Morrison koji je radio na rekonstrukciji njenog lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije