Ramazan u Južnoj Africi: Kada svi u zajednici budu kao jedno

Radiosarajevo.ba
Ramazan u Južnoj Africi: Kada svi u zajednici budu kao jedno
Tokom mjeseca ramazana, muslimani u Južnoj Africi čekaju da Maan Kykers uoči mjesec.

Afrički termin Maan Kykers doslovno znači 'onaj koji gleda mjesec'. Grupa njih sastaje se u Cape Townu na prelijepoj ubzrdici i određuje kada dolazi ramazan a kada Bajram. Oni su prvi koji informiraju muslimansku zajednicu kada će se klanjati teravija ili kada će biti sehur po lunarnom mjesecu. Njihove poruke se onda šire cijelom zemljom, piše Mvslim.com

Osjećaj pobožnosti širi se oko svih muslimanskih kuća u zemlji. Društvene mreže prepune su hadisa i ramazanskih čestitki. Ljudi odlaze u džamiju na teravije. Prvih nekoliko noći džamije su uglavnom pune.

Zajednica je ispunjena toplinom i srećom, da ne spominjemo miris svježe pečene hrane i ostalog nezdravog asortimana kojima prekidaju post.

Tokom Aparthejda, Vlada se potrudila da razdvoji sve rase. To znači da su muslimani doslovno zbliženi i od tada se nije puno promijenilo.

Komšije koje šetaju ulicama noseći na pladnju specijalitete i dijeleći ih sa komšijama sasvim su uobičajna pojava.

Izazovi

Postoji veliki broj izazova za vrijeme ramazana. Nažalost, nakon prvih dana ramazana, džamija se počinju prazniti i počinju se opet puniti u posljednjoj trećini ramazana. Sehur je izazov jer se Južna Afrika trenutno nalazi u najhladnijem periodu tokom godine. Situacija nije tako loša kao u sjevernoj hemisferi, ali Južnoafrikanci koji su navikli na toplinu nisu navikli da se rashlađuju prilikom ustajanja na sehur u 5 ujutro i klanjanja sabaha.

Južna Afrika je usred energetske krize jer struja nestaje kada se napaja energetska mreža. To otežava kuhanje i zagrijavanje prostorija.

Jesti zdravo nevjerovatno je teško tokom ramazana. Starješine jedu prženu hranu, šećer i pečeno kao dio uobičajne ramazanske dijete. Znaju da neće moći jesti tokom dana i zaposte sa najnezdravijom hranom tokom noći.

Kako provode vrijeme?

Vrijeme provode po tržnicama sa porodicom tražeći šta da jedu tokom mjeseca. Ali kada je vrijeme za molitvu sve to stane. 

Johannesburg je poznat i po tome što mladi igraju fudbala nakon teravije petkom i subotom prije nego što dođu kući na sehur.

Najbolja stvar kod ramazana je što se približava Bajram. Radna mjesta postaju ugodnija i postoji izuzetna tolerancija vlasti prema tradiciji ramazana i Bajrama za one koji ih prakticiraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije