Raj za ovisnike: Umjesto dilera, država će ih snabdijevati drogom

Anadolija
Raj za ovisnike: Umjesto dilera, država će ih snabdijevati drogom
Foto: PP / Ilustracija
Parlamentarna komisija Irana odobrila je nacrt zakona koji predviđa da država opskrbljuje ovisnike o narkoticima kako bi ih udaljila od krijumčara.

Pozivajući se na izjavu glasnogovornika Pravne komisije u iranskom parlamentu Hasana Nevruzija, teheranski mediji javljaju da je komisija odobrila i da će parlamentu dostaviti prijedlog nacrta koji predviđa da ovisnici direktno od državnih institucija dobiju potrebne droge i medikamente, a da ne padaju u zamke krijumčara i dilera.

"Tako će se državne institucije pobrinuti da ovisnici dobiju ono što im je neophodno i da se u konačnici stvore preduvjeti za adekvatnije liječenje i oslobađanje od ovisnosti", kazao je Nevruzi.

Predstavnik policijskog odjela za borbu protiv droge Said Sifatiyan je pojasnio da program opskrbljivanja ovisnika drogom obuhvata većinu, ali ne i sve vrste droge.

"Slična praksa postojala je u Iranu i prije revolucije. Nije riječ o nacrtu koji može u potpunosti iskorijeniti ovisnost u zemlji, ali sigurno je da može znatno reducirati broj takvih osoba", kazao je Sifatiyan.

Prema zvaničnim podacima institucija u Iranu trenutno ima oko 2,8 miliona ovisnika o različitim drogama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije