SAD i Europol ugasili dvije dark web-stranice za prodaju droge

Radiosarajevo.ba
SAD i Europol ugasili dvije dark web-stranice za prodaju droge
Pixabay / Ilustracija
Američke i europske vlasti ugasile su dvije vodeće mrežne stranice na tzv. dark webu za trgovinu ilegalnim drogama, saopćio je američki ministar za pravdu Jeff Sessions.

Američke vlasti, u suradnji s međunarodnim partnerima u šest zemalja i Europolom, zatvorile su stranicu AlphaBay, najveće 'underground' tržište drogama, oružjem i drugom nedopuštenom robom.

U operaciji koja se paralelno odvijala u Holandiji zatvorena je slična stranica HansaMarket.

"Pravosudne snage suočene su s kriminalcima i transnacionalnim kriminalnim organizacijama koje misle da na 'dark webu' mogu nekažnjeno činiti zlodjela. Ovaj slučaj na kojem su predano radili agenti i tužitelji govori da nisu sigurni. Ne možete se sakriti. Pronaći ćemo vas", poručio je Sessions.

Administrator stranice AlphaBay uhapšen je na Tajlandu i protiv njega je podignuto više optužnica, ali je tokom pritvora počinio samoubistvo.

Sessions tvrdi da je operacija zadala veliki udarac međunarodnom kriminalu, veći nego akcija 2013. kada je ugašena stranica Silk Road.

AlphaBay je sadržavala oko 250.000 ponuda za ilegalne droge i više od 100.000 ponuda za ukradene identifikacijske dokumente, oružje i krivotvorenu robu.

Europolu kažu da će najnovija operacija dovesti do pokretanja stotina novih istraga u Europi.

"Krijumčari droge i ostali ozbiljni kriminalci širom svijeta danas su doživjeli veliki udarac", rekao je izvršni direktor Europola Rob Wainwright.

Ova operacija je "prekretnica", ocijenio je direktor FBI-a Andrew McCabe.

Istrage su vodili FBI, američka agencija za borbu protiv narkotika DEA i holandska policija, a sudjelovale su policije iz Velike Britanije, Francuske i Litve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije