Nema dlaka da padne: Roboti rade kao konobari u restoranu

Anadolija
Nema dlaka da padne: Roboti rade kao konobari u restoranu
U vremenu sve bržeg razvoja robotike u najrazvijenijim zemljama svijeta, u Pakistanu u jednom restoranu roboti već rade kao konobari.

Roboti-konobari u restoran-piceriji u centru sjeveroistočnog pakistanskog grada Multana jedinstvena su atrakcija za domaće i strane turiste, a idejni tvorac robota-konobara je 24-godišnji Usame Aziz, sin vlasnika restorana, koji tu vrstu usluge namjerava proširiti i na druge restorane u zemlji i šire.

"Studij elektrotehnike na Nacionalnom univerzitetu u Islamabadu završio sam prije dvije godine i namjeravao sam ići u inozemstvo. Međutim, otac me je ohrabrio da ostanem tu i svoje znanje sam iskoristio kako bi pomogao ocu da razvije posao u restoranu. Ideju robota-konobara sam vidio u jednom kineskom filmu koji obrađuje tu temu", kazao je Aziz.

Za osam mjeseci predanog rada, iz radionice mladog inženjera na vlastitim nogama je prohodao robot-konobar težak 25 kilograma.

Takva usluga znatno je povećala promet u restoranu, pa vlasnik sada namjerava otvoriti čitav lanac restorana u Pakistanu, a konobarisat će, naravno, roboti.

"Prvo sam napravio tri robota i to me koštalo oko 5.500 dolara. Promet u restoranu povećan je nekoliko puta od marta otkad roboti poslužuju goste. Trenutno u restoranu radi pet robota", kazao je Aziz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije