Radna mjesta lošeg kvaliteta opasnija po zdravlje od nezaposlenosti?

Anadolija
Radna mjesta lošeg kvaliteta opasnija po zdravlje od nezaposlenosti?
Rezultati najnovijeg naučnog istraživanja su pokazali da je loš posao po ljudsko zdravlje gori i od same nezaposlenosti.

Prema rezultatima istraživanja, objavljenog u časopisu "Occupational and Environmental Medicine", loše radno okruženje može biti opasnije za mentalno zdravlje nego nezaposlenost.

Prema ovom istraživanju, loš posao predstavlja radna mjesta koja su dosadna, zamorna, nestabilna i znatno ispod nečijeg nivoa kompetencija te kombinacija sve ove četiri navedene karakteristike.

Naučnici tvrde kako loše i nezdravo poslovno okruženje može biti veoma loše za mentalno zdravlje uposlenika.

Autor istraživanja Peter Butterworth s Australijskog nacionalnog univerziteta je istakao da su uposlenici, koji su se preselili na optimalna radna mjesta, pokazali značajno poboljšanje u pogledu mentalnog zdravlja, u odnosu na uposlenike koji su ostali bez posla.

Ispitanici koji su se preselili na radna mjesta loše kvalitete pokazali su značajno pogoršanje mentalnog zdravlja u odnosu na one koji su ostali bez posla.

Butterworth je istakao kako su rezultati ovog istraživanja potpuno u suprotnosti s ranijim tvrdnjama kako je "svaki posao dobar posao".

Istraživači koji su radili na ovom istraživanju poručuju kako je svaki posao možda dobar za kućni budžet, ali ne i za mentalno zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije