Ptice u Sarajevskom polju: Da li ste imali sreće da ove vidite?

2
Radiosarajevo.ba
Ptice u Sarajevskom polju: Da li ste imali sreće da ove vidite?

Na Facebook stranici Birds of Sarajevo objavljeno je nekoliko fotografija neobičnih ptica.

Administrator ove stranice redovno objavljuje fotografije ptica koje ugleda u našem gradu uz opis o kojoj vrsti se radi. 

Nedavno je podijelio nekoliko fotografija neobičnih ptica koje je snimio u Sarajevkom polju. 

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Među njima je fazan, Phylloscopus trochilus - Brezov zviždak, Ćukavica (ili Ćurlikovac ili noćni potrk), Saxicola rubetra - Smeđoglavi batić, Ficedulla albicollis - Bjelovrata muharica i Ardea cinerea - Siva čaplja.

Razne vrste ptica borave u našem gradu, ali ih rijetki imaju prilike primijetiti. 

Brezov zviždak (Phylloscopus trochilus) je mala ptica iz porodice Phylloscopidae, koja naseljava veći dio Evrope i Azije.

Na vrhu glave je zelenkasto-smeđe boje, a cijeli donji dio tijela je svijetložut. Najistaknutija karakteristika je duga, žuta linija obrva. Na prvi pogled, vrlo je sličan običnom zviždaku, a najlakše se razlikuje po liniji obrva i jakom kljunu.

Ova vrsta je ptica selica, koja zimuje u tropskim krajevima Afrike. Kako izvještava Birds of Sarajevo i u našem gradu boravi ova vrsta ptice. 

Ćukavica je skrovita ptica i na uljeze u svom teritoriju zna reagirati potpuno drugačije od mnogih drugih ptica. Umjesto da odleti, ona se zna primiriti i pognuti na tlu, nadajući se tome kako će možda ostati neprimijećena.

Smeđoglavi batić se gnijezdi kako na vlažnim tako i na naplavljenim travnjacima te suhim travnjacima i pašnjacima. U jesen leti u Afriku gdje provodi zimu. U proljeće, kada njegov životni prostor preplave boje cvatućeg cvijeća, ponovno se vraća u naše krajeve i na tlu radi gnijezdo koje obično dobro skriva ispod grmlja.

Siva čaplja - najčešće se gnijezde u nedostupnim kolonijama, u trsci ili u vrbama u vodi, ali i u krošnjama stabala u šumama, a lokacije ostaju iste generacijama. Gnijezdo je gruba nakupina granja i trske. Jaja polažu u proljeće, a na njima sjede oba roditelja do 26 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije