Neobična vrsta ptica u Sarajevu: Jeste li čuli za ćukavice i kulik sljepčić?

0
Radiosarajevo.ba
Neobična vrsta ptica u Sarajevu: Jeste li čuli za ćukavice i kulik sljepčić?
Foto: FB / Birds of Sarajevo / Ćukavice i kulik sljepčić

Na Facebook stranici Birds of Sarajevo objavljeno je nekoliko fotografija neobičnih ptica. 

Administrator ove stranice primijetio je neobičnu vrstu ptica u Sarajevu i uspio ih je fotografisati. Saznanja o vrstama ptica koje naseljavaju naša područja su iznimno važna kako bi se na adekvatan način njihova staništa mogla zaštititi.

"Nikada prije nisam vidio ovu pticu, također, ne van Bosne i Hercegovine, nisam ni znao da postoji sve do... pa do prije nekoliko dana, kada sam stajao sa svojim autom na maloj cesti duž otvorenih polja u blizini Bojnik (Novi Grad Sarajevo).

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Saobraćajna nesreća na Stupu: Prevrnuo se automobil, policija i Hitna pomoć na terenu

Gledao sam kako nešto leti, a onda sam odjednom vidio da se nešto miče u niskoj travi na terenu, oko 20 metara dalje. Zapitao sam se šta je to? Kretao se brzo, pa stao na nekoliko sekundi, pa se opet pomjerao, itd – i u jednom trenutku mu se pridružio drugi. Zaista nisam imao pojma koja je to ptica. Fotografisao sam i kada sam se vratio kući, istražio sam i našao ime ove ptice, koje takođe nikada ranije nisam čuo: Burhinus oedicnemus - Ćukavica (ili Ćurlikovac ili noćni potrk) - Charadrius dubius - Kulik sljepčić - Little Ringed Plover - Petit gravelot. Vrlo srdačna dobrodošlica u ovu originalnu "Pticu Sarajeva"-pridošlicu", napisao je administrator stranice Birds of Sarajevo.

Već dugi niz godina Bariša Ilić pokušava potvrditi gniježđenje ćukavice u dolini Neretve, gdje se do sada bilježila samo na selidbi. Ćukavica je skrovita ptica i na uljeze u svom teritoriju zna reagirati potpuno drugačije od mnogih drugih ptica. Umjesto da odleti, ona se zna primiriti i pognuti na tlu, nadajući se tome kako će možda ostati neprimijećena.

Druga prica na slici je Kulik sljepčić (Charadrius dubius) česta je ptica vlažnih staništa, osebujnog ponašanja. Gnijezdi se na šljunkovitim i pjeskovitim riječnim sprudovima, otočićima i obalama obraslima rijetkom vegetacijom te morskim obalama, posebno na ušćima rijeka. Kulik sljepčić hrani se hranom životinjskog porijekla, prvenstveno kukcima, paucima, slatkovodnim račićima, crvima i puževima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije