Zanimljiv gost u Sarajevu: "Čapljix" se ponovo ukazao na obalama Miljacke

1
S.G.
Zanimljiv gost u Sarajevu: "Čapljix" se ponovo ukazao na obalama Miljacke
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Neobičan gost u bh. prijestolnici

Na adresu portala Radiosarajevo.ba pristigle su fotografije naših vjernih čitatelja koji su snimili jednog krajnjeg neobičnog gosta na obalama rijeke Miljacke.

Navodno, riječ je o specifičnoj ptici naziva "Čapljix", koja, kao što joj ime govori, potiče iz porodice čaplji.

Tragom ove informacije odlučili smo kontaktirati "Birds of Sarajevo", kako bi nam nešto više rekli o ovoj pojavi.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

"U Sarajevu ima dosta sivih čaplji (posebno u Sarajevskom polju, a također na Otoci i Darivi), ali između Skenderije i Vrbanje često vidim jednu sivu čaplju i kojoj sam lično dao ime Čapljix (iako ne mogu garantovati da je to uvijek ista siva čaplja)", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Nicolas Moll, autor bloga "Birds of Sarajevo". 

Našeg sagovornika smo pitali o navodnoj pojavi komorana (tzv. 'Velikog vranca' ili 'Ptice ribolovca') u bh. prijestolnici.

"Što se tiče kormorana, mogu samo da ponovim ono što su objasnile kolege iz ornitološkog društva 'Naše ptice', a to je da su oni vjerovatno došli sa rijeke Bosne, a u Sarajevu su u potrazi za hranom. Očito da rijeka Miljacka ovdje nudi dovoljno ribe za njih", pojašnjava Moll.

Inače, ornitološko društvo "Naše ptice" radi važan posao na podizanju svijesti o pticama i njihovoj zaštiti u Bosni i Hercegovini, čiji je član i Nicolas Moll.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije