Psihijatar koji je "liječio homoseksualce", spavao s muškarcima

Radiosarajevo.ba
Psihijatar koji je "liječio homoseksualce", spavao s muškarcima
Foto: Pixabay / Ilustracija
Psihijatar iz Toronta koji za sebe kaže da uspješno "liječi homoseksualce", proglašen je krivim za seksualni prekršaj.

Tokom istrage medicinski odbor iz Ontarija opisao je doktora Melvyna Iscovesa kao doktora koji ima "poseban interes" u liječenj upacijenata koji su homoseksualci. Odbor je utvrdio da se Iscove bavio seksualnim odnosima s pacijentima tokom terapijskih sastanaka, te da je jednom imao seksualni odnos s muškim pacijentom u svom uredu.

"Pacijenti doktora Iscovea smatrali su kako je seksualna aktivnost dio terpaije, a on im je objasnio da će ih izliječiti tako što će ih uključiti u aktivnosti, umjesto da fantaziraju o njima", napisao je odbor u svom izvještaju.

Doktoru je suspendovana licenca, a uskoro će imati i saslušanje. Doktori koji imaju seksualne odnose sa svojim pacijentima automatski gube licencu.

Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je 1992. godine homoseksualizam s liste mentalnih bolesti, a ideja da se homoseksualnost može liječiti ima sve manje poklonika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije