Pronađen spomenik neprocjenjive vrijednosti, pa ukraden u roku od 24 sata

Radiosarajevo.ba
Pronađen spomenik neprocjenjive vrijednosti, pa ukraden u roku od 24 sata
Foto: Narodni muzej u Beogradu / Ukradeni spomenik

Rimski spomenik neprocjenljive vrijednosti, star 19 vijekova, pronađen je kod Vinče u Srbiji, ali je ukraden s mjesta gdje je pronađen u roku od 24 sata.

Spomenik težak skoro pola tone je nestao između subote u 17 sati i nedjelje u 8 sati, obavijestio je Narodni muzej u Beogradu.

"Veoma važan rimski epigrafski spomenik (kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku), koji je jedinstveni istorijski izvor, dobro koje uživa prethodnu zaštitu i vlasništvo je Republike Srbije netragom je nestao sa mesta nalaza. Najveći broj takvih spomenika su u muzeje dospeli kao slučajni nalazi, zahvaljujući ljudima koji su ih pronalazili. Tako je bilo nekada, a poslednjih decenija takvi nalazi iz Srbije najčešće ilegalnim kanalima odlaze u inostrane kolekcije i muzeje. Crno tržište i šverc krčme nacionalno blago Srbije", istakli su iz Muzeja.

Spomenik je pronađen prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji Vinča. Radnik je odmah obavijestio Narodni muzej u Beogradu. Riječ je o spomeniku iz II vijeka na kojem se s jedne strane nalaze dva stopala u sandalama koja su bila dio skulpture natprirodne veličine, dok se na drugoj strani nalazi natpis na latinskom u 15 redova. Na tom natpisu ispisan je čitav životopis jednog visokog rimskog zvaničnika.

"Sa upravom deponije je dogovoreno da se spomenik u skladu sa mogućnostima zaštiti kako bi već u ponedeljak ujutru bezbedno mogao biti transportovan u Narodni muzej u Beogradu", navode iz Narodnog muzeja.

No, spomenik je nestao, a njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krađa.

Istraga je u toku.

Iz Narodnog muzeja su ukazali da osobe koje su ga ukrale nikada i nigdje ga neće moći prodati bilo kojoj aukcijskoj kući jer je "vruća roba".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije