Proglašena najljepšom: Plaža koju umiva tirkizno more

Radiosarajevo.ba
Proglašena najljepšom: Plaža koju umiva tirkizno more
Foto: Instagram / Ilustracija

Plaža Baio do Sancho nudi što nijedna druga.

"Ona je zapanjujuća! Zaštićena liticama, plaža posuta zlatnim pijeskom umiva se tirkiznom vodom. Idealna za duga plivanja i odmaranje na pijesku", komentar je posjetioca stranice Tripadvisor, na kojem je ova destinacija ocijenjena kao ubjedljivo najbolja, pa je zauzela šampionsku poziciju u "moru" destinacija.


Smještena je u arhipelagu Fernando Noronja, koji je 350 kilometara od brazilske obale. Arhipelag ima poseban status unutar brazilske države Pernambuko i zaštićen je kao svjetska baština UNESCO-a.

Plaža je vrlo dobro sakrivena - što joj je i omogućilo da ostane neukaljana masovnim prilivom posjetilaca. Morate se, doduše, igrati Indijana Jonesa kako biste joj pristupili. Naime, sa kopna ka njoj vode "stepenice", tj. sagrađen je "poligon" kroz netaknutu prirodu, pa hodom morate do nje - prilaz kolima ne postoji.

Čak i tokom ljeta, zbog svoje nepristupačnosti, plaža je gotovo prazna - na njoj je više ptica nego ljudi, a preporuka je i da poranite jer ne obiluje hladom, pa to "malo ljudi" prijeti da zauzme zgodnije pozicije.

Kad najzad stignete i smjestite se na nju, nećete zažaliti - uloženi trud se isplatio.

Otvara se u 8 sati ujutro, a na uvalu kraj plaže dozvoljeno je da pristane najviše 4 čamca - brodovima je pristup zabranjen.

Idealna je i za plivanje i za ronjenje, a pošto ovdje nema kafića ni restorana, preporuka je da se dobro opremite potrepštinama, jer kad ste već stigli, ne bi valjalo da vam stomak skrati avanturu – najviše 100 posjetilaca, koliko ona prima, najčešće ostaju do sumraka – a i tad se jedva rastanu od ovog rajskog mjesta, piše B92.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije