Prijemni ispit za studente u Južnoj Koreji je nevjerovatno ozbiljna stvar

Anadolija
Prijemni ispit za studente u Južnoj Koreji je nevjerovatno ozbiljna stvar
EPA / Zabrinuti roditelji čekaju rezultate
Vlada Južne Koreje danas je posebno organizovala javni saobraćaj u zemlji na dan kad će 600.000 studenata polagati godišnji prijemni ispit za koledže i univerzitete koji će odrediti dalji tok njihovog života.

Zbog prijemnog ispita koji će trajati osam sati na 1.183 mjesta širom zemlje, na ulicama Seula jutros je zabranjeno saobraćanje šlepera i teških kamiona, kako bi se osiguralo da studenti stignu na vrijeme

Vladini uredi, poslovnice velikih kompanija i južnokorejska berza otvorene su u 10 ujutru, sat vremena kasnije nego inače, dok su radovi na gradilištima suspendovani.

U podne, kada studenti budu polagali 30-minutni usmeni ispit iz engleskog jezika, bit će prizemljeni svi avioni dok je vozačima autobusa zabranjeno je da u tom periodu koriste sirene na stajalištima.

Tamošnji mediji izvještavaju kako studenti odlaze na ispite u grupama, dok ih uz podršku prate prijatelji.

Njihovi roditelji, sa druge strane, u velikom broju idu ka hramovima i crkvama kako bi se pomolili za budućnost svoje djece. 

Javni pritisak na studente i njihov rezultat na ispitu za koledž i univerzitet u Južnoj Koreji smatra se glavnim uzrokom depresije i stope samoubistava kod mladih koja je u toj zemlji najviša u svijetu. 

Godišnji ispit koji se uvijek održava u novembru, uključuje matematiku, nauku i testove iz jezika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije