Prijedlog u Njemačkoj: Svako dijete će za 18. rođendan dobiti 50 hiljada eura?

1
Radiosarajevo.ba
Prijedlog u Njemačkoj: Svako dijete će za 18. rođendan dobiti 50 hiljada eura?
Foto: Pexels / Ilustracija

Šef stranke Ljevice u Njemačkoj želi svakom djetetu u Njemačkoj dati 50.000 eura. Naravno ne iz vlastitog džepa, nego od države. Šta stoji iza ove ideje?

Martin Schirdewan želi poklon od 50.000 eura za svako dijete u Njemačkoj za 18. rođendan. 

"Primarno je nasljedstvo ono što određuje bogatstvo i siromaštvo u Njemačkoj", rekao je Schirdewan za njemačke medije. Svake godine se naslijedi više od 100 milijardi eura, ali ne ravnomjerno: "Prvih deset posto nasljednika i primatelja zajedno dobivaju otprilike isto koliko i 90 posto donjih."

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Schirdewan zagovara da se ljudima s njemačkom putovnicom ili glavnim prebivalištem u Njemačkoj plaća neka vrsta osnovnog nasljedstva u iznosu prosječnog godišnjeg prihoda na njihov 18. rođendan. To bi bilo oko 50.000 eura bruto. To bi bila "mala kompenzacija za nepravednost raspodjele bogatstva", rekao je Schirdewan.

Za mlade ljude koji su već naslijedili nešto, isplatu treba kompenzirati: "Ako neko naslijedi 50.000 eura nakon oporezivanja prije nego što navrši 18 godina, dobiva samo polovicu novca, tj. 25.000 eura, kao osnovno nasljedstvo. Ako neko prije toga naslijedi više od 100.000 eura, ne dobiva ništa u smislu osnovnog nasljedstva."

Čak i kad bi neko nešto dobio to se smatra osnovnim nasljedstvom, prema zamisli lidera ljevice, polovica bi se trebala zadržati dok se ne dođe do vrijednosti od 50.000 eura. Kako bi to financirao, Schirdewan želi "drastično povećati" porez na nasljedstvo s iznosom od dva miliona eura. Ljevica je trenutno pod velikim pritiskom, stoga ova izjava spomenutog političara ne čudi. Stranka već godinama gubi birače, zbog čega članovi vuku ovakve populističke poteze, piše Fenix.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije