Priča o kruni koja se nalazi na kovčegu kraljice Elizabete

0
Radiosarajevo.ba
Priča o kruni koja se nalazi na kovčegu kraljice Elizabete
Foto: EPA-EFE / Kruna na kovčegu kraljice Elizabete

Kraljičin kovčeg trenutno se nalazi u Westminster Hallu nakon što su ga iz Buckinghamske palače ispratili kralj Charles, prinčevi William i Harry te drugi članovi kraljevske obitelji.

Na vrhu kovčega nalazi se Carska državna kruna, možda najpoznatiji predmet u Krunskim draguljima - neprocjenjivoj zbirci desetaka hiljada dragog kamenja koje su vijekovima skupljali britanski kraljevi i kraljice.

Kruna blista s gotovo 3000 dragulja - uključujući 2868 dijamanata, 273 bisera, 17 safira, 11 smaragda i pet rubina.

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"Ponekad ih može biti prilično teško gledati zbog čiste svjetlosti koja dolazi s njih. Doslovno blješti... vizualno je nadmoćna", govori za BBC autorica knjige The Crown Jewels Anna Keay.

Ona kaže da su se kroz historiju, sve do srednjeg vijeka, krune smatrale izrazom bogatstva i statusa.

"Označava veličanstvo, označava suverenitet."

Napravljena 1937. godine za krunidbu kraljičinog oca, kralja Georgea VI, Kruna je dizajnirana da bude lakša i da bolje pristaje od krune koju je zamijenila - koja datira iz vremena kraljice Viktorije. No unatoč tome, Kruna još uvijek teži 1,06 kg.

Tokom svoje vladavine, kraljica Elizabeta II nosila ju je svake godine za svečano otvaranje Parlamenta - dok je sjedila na zlatnom prijestolju i čitala ključne zakonodavne planove vlade za nadolazeću godinu.

Godine 2018. kraljica se našalila o tome koliko je kruna teška za nošenje.

Pored kovčega kraljice Elizabete druge pao stražar tokom čuvanja počasne straže

Pored kovčega kraljice Elizabete druge pao stražar tokom čuvanja počasne straže

"Ne možete pogledati dolje da biste pročitali govor, morate podignuti govor, jer da to učinite slomila bi vam vrat", objasnila je tada kraljica.

Godine 2019. nosila je lakšu kruna - a 2021, kada je zadnji put sudjelovala u ceremoniji, nije je uopće nosila.

Carska državna kruna uključuje dijamant Cullinan II od 317 karata - koji se ponekad naziva i Druga zvijezda Afrike. Izrezan iz najvećeg dijamanta ikada pronađenog, vlada Transvaala (u Africi) - bivše kolonije britanske krune - u današnjoj Južnoj Africi, poklonila ga je Edwardu VII. na njegov 66. rođendan.

Također uključuje najstariji dragulj u kraljevskoj kolekciji - safir za koji se kaže da ga je u prstenu nekoć nosio engleski kralj iz 11. vijeka, sveti Edward Ispovjednik. Kamen je sada postavljen u središte križa koji je na vrhu krune.

Kraljica je bila posebno zainteresirana za veliki crveni dragi kamen u kruni - poznat kao rubin Crnog princa. Smatra se da ga je 1415. tokom Stogodišnjeg rata nosio Henrik V. u bitci kod Agincourta - kada su engleske snage potukle Francuze južno od Calaisa. Legenda kaže da je kralj stavio pero u rupu izbušenu u rubinu.

Kako će izgledati sahrana kraljice Elizabete

Kako će izgledati sahrana kraljice Elizabete

"Zabavno je to vidjeti", rekla je kraljica za BBC 2018., "ideja da je njegovo perje stavljeno u kamen na njegovoj kacigi bila je malo neobična, ali to je bila vrsta stvari koju su radili, pretpostavljam, u to vrijeme."

BBC-jev voditelj Clive Myrie - koji je ranije ove godine dobio pristup kruni izbliza, što je bio presedan - opisao je to što je vidio kao "gotovo nestvarno".

"Čistoća dijamanata je apsolutno nevjerojatna."

S neviđenim pristupom najnovijoj tehnologiji, Clive Myrie otkriva veličanstvenu, zapanjujuću, kompliciranu historiju zakopanu unutar krunskih dragulja

Zbog svega navedenog, određivanje cijene carske Krune - i svih krunskih dragulja - gotovo je nemoguće. Kraljevski stručnjak Alastair Bruce rekao je da je kolekcija jednostavno iznad novčane vrijednosti.

"Razumno je nazvati je neprocjenjivim, ali možete jednostavno dodati onoliko nula koliko dijamanata ima u kolekciji."

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Koliko bogatstvo nasljeđuje novi engleski kralj Charles III.?

Kada nije u upotrebi, Carska državna kruna izložena je javnosti u Kući dragulja u Tower of London - koji je dom krunskim draguljima više od 600 godina.

Slijedeći tradiciju, kralj Charles III će nositi krunu svetog Edvarda za svoju krunidbu, ali će staviti krunu Imperial State Crown kako bi napustio Westminstersku opatiju na kraju ceremonije. Tada će, kao i njegova majka prije njega, nositi carsku državnu krunu na otvaranju parlamenta, kao i u drugim službenim prilikama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije