Istraživanje / Prestanak pušenja i u 60-im produžava život

01. 11. 2017. u 20:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 13

Najnovija naučna istraživanja pokazala su da prestanak pušenja i u poznoj dobi može produžiti život dugogodišnjih uživalaca duhanskih proizvoda.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Preventive Medicine, a naučnici tvrde da nikada nije kasno prestati pušiti, ali da je bolje to učiniti što prije.

Naučnici s Američkog nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) uradili su istraživanje s više od 160.000 ispitanika, te došli do saznanja da je trostruko veća mogućnost smrti sedamdesetogodišnjaka koji je konzumirao cigarete u odnosu na sedamdesetogodišnjeg čovjeka koji nikada nije pušio.

"Ovo istraživanje je jasno dalo pokazatelje o utjecaju pušenja na vijek čovjekovog života. Došli smo do važnih saznanja kada je riječ o umiranju odraslih ljudi u 70-im godinama života. Istraživanje je trajalo 6,4 godine, a tokom tog perioda je preminulo 16 posto ispitanika. Među preminulima je bilo 56 posto bivših i šest posto aktivnih pušača", kazala je Sarah Nash koja je vodila eksperiment.

Istraživanje je također potvrdilo da su muškarci skloniji početku pušenja u ranoj životnoj dobi, kao i to da je mnogo više žena nego muškaraca koji nikada nisu konzumirali cigarete.

Nash je također kazala da je prestanak pušenja u dobi od 30 do 69 godine ima pozitivne efekte na produženje čovjekovog života. Dodala je da su efekti sve veći što osobe ranije prestanu pušiti.

NEMA KOMENTARA