Praktični savjeti: Kako najbolje očistiti filter veš mašine

2
Radiosarajevo.ba
Praktični savjeti: Kako najbolje očistiti filter veš mašine
Foto: Printscreen / Youtube / Filter

Uređaji za pranje veša, uključujući mašinu i sušilicu beskrajno su nam korisni. Ali zato mašine za pranje veša zahtijevaju redovito održavanje. Baš kao i čišćenje fitera za dlačice vaše sušilice, filter veš mašine s prednjim punjenjem također treba povremenu pažnju. 

Evo šta sve trebate znati o filteru veš mašine i kako ga održavati. Isprobajte ove korake prije servisiranja ili zamjene mašine, a možda će vam trebati samo nekoliko minuta održavanja.

Šta je filter za veš mašinu?

Filter odvodne pumpe vaše veš mašine u biti je hvatač dlačica sličan onom na vašoj sušilici. Međutim, tamo gdje ispušni vazduh prolazi kroz filter sušilice, prljava voda prolazi kroz onaj na veš mašini prije nego što stigne do odvodne pumpe. Voda se zatim izbacuje kroz odvodno crijevo u kućni odvod. Filter štiti pumpu od oštećenja uslijed krhotina i dlačica koje prolaze kroz nju prilikom pražnjenja stroja nakon ciklusa pranja, zbog čega s vremenom imate prljavi filter.

Istražili smo: Šta su vozila pod pratnjom i šta smiju, a šta ne smiju raditi u saobraćaju?

Istražili smo: Šta su vozila pod pratnjom i šta smiju, a šta ne smiju raditi u saobraćaju?

Nemaju sve veš mašine dostupan filter. Ako ne vidite gdje se filter nalazi na vašem, pogledajte korisnički priručnik ili web stranicu proizvođača da biste ga pronašli ili potvrdili da vaš model ne zahtijeva održavanje filtra. Neki strojevi imaju samočisteće filtere koje je potrebno samo povremeno provjeravati zbog nakupljanja krhotina.

Čudesno jednostavan način kako očistiti mašinu za pranje veša

Čudesno jednostavan način kako očistiti mašinu za pranje veša

Koliko često biste trebali čistiti filter?

Filter odvodne pumpe veš mašine trebate očistiti svaka tri mjeseca. Perilice koje služe velikim porodicama, one u kojima se pere jako prljava odjeća ili one koje se često koriste mogu zahtijevati češće čišćenje filtera (i dubinsko čišćenje općenito) - svakih mjesec ili dva. Rijetko korištene veš mašine potrebno je čistiti samo nekoliko puta godišnje. Najbolje pametne veš mašine vjerovatno će vam tačno reći kada im je potrebno održavanje.

Ako primijetite da se na vašoj odjeći nakon pranja zadržavaju dlačice, da voda sporo otiče iz veš mašine ili smrdi plijesan, to može biti znak začepljenja ili drugog problema, što znači da je vrijeme da očistite filter perilice bez obzira na intervale održavanja.

Gdje se nalazi filter na veš mašini?

Obično ćete na veš mašini s prednjim punjenjem filter odvodne pumpe pronaći unutar malog odjeljka iza pomične ploče na jednom od donjih prednjih uglova uređaja. Ako nema ploče na prednjoj strani stroja, filter se može nalaziti na sličnom području, ali iza potporne ploče ispod glavnog kućišta stroja. Lagano povucite ploču kako biste pronašli kućište filtera. 

Ovaj jednostavni trik najbolje čisti unutrašnjost veš mašine

Ovaj jednostavni trik najbolje čisti unutrašnjost veš mašine

Kako očistiti filter na veš mašini?

Čišćenje filtera odvodne pumpe na vašoj perilici rublja s prednjim punjenjem vrlo je jednostavno — nije puno teže od razvrstavanja bijele od tamne odjeće. Ako prvi put obavljate zadatak na stroju koji imate već neko vrijeme, očekujte dosta nakupina dlačica i možda priličan smrad.

1. Otvorite poklopac odjeljka filtera

Na većini veš mašina s prednjim punjenjem, odjeljak za filter pronaći ćete u jednom od donjih uglova na prednjoj strani mašine. Potražite pravougaonu metalnu ploču. Trebao bi imati jezičak za prst ili utor koji koristite za otvaranje vrata pretinca. Ako nema jezička ili utora, upotrijebite pljosnati odvijač ili neki drugi mali alat da posegnete u jedan od ugaonih spojeva i nježno odvojite poklopac.

Kako da veš bude čistiji: Probajte ovaj jednostavan trik

Kako da veš bude čistiji: Probajte ovaj jednostavan trik

2. Ispraznite mašinu

Unutar poklopca vidjet ćete okrugli plastični poklopac i malo plastično ili gumeno crijevo s plastičnim čepom na kraju. Crijevo je odvod stroja za hitne slučajeve. Iako nemate posla s hitnim slučajem, crijevo ispušta svu vodu koja se nalazi u mašini. 

Stavite plitku posudu blizu crijeva. Izvucite crijevo držeći ga na mjestu. Uklonite čep s kraja crijeva povlačenjem i okretanjem. Usmjerite crijevo u posudu i pustite da iscuri voda dok se ne zaustavi. Ostavite čep crijeva sa strane za sada. Ispraznite posudu u sudoper ili odvod.

3. Uklonite filter

Stavite krpu ili peškir neposredno ispred odjeljka filtera kako biste uhvatili kapljice kad izvadite filter. Uklonite filter okretanjem njegovog kružnog plastičnog poklopca u smjeru suprotnom od kazaljke na satu dok se ne olabavi. Izvucite filter ravno iz kućišta. Pregledajte unutrašnjost kućišta filtra svjetiljkom, ako vam je potrebna, i prstima uklonite sve ostatke.

4. Očistite filter 

 Uklonite ostatke s filtera prstima. Isperite filter pod tekućom vodom iz česme. Potopite filter u kadu s toplom do vrućom vodom s nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa na 10 minuta. Upotrijebite četku s mekim vlaknima da izribate sve preostale dlačice i krhotine. Ponovno ga isperite pod toplom vodom.

5. Ponovno postavite odvodno crijevo i filter

Nema potrebe sušiti filter prije ponovnog postavljanja. Zamijenite čep na kraju crijeva za odvod u hitnim slučajevima. Gurnite crijevo nazad u prvobitni položaj i pričvrstite ga u kopče. Umetnite filter u njegovo kućište i okrećite ga u smjeru kazaljke na satu dok ga više ne možete okretati. Filter može imati oznake ili strelice koje pokazuju gdje ga trebate okrenuti.

6. Provjerite ima li curenja

Provjerite jeste li dobro očistili pokretanjem kratkog ciklusa pranja bez deterdženta ili odjeće. Upotrijebite svjetiljku (ako je potrebno) da pregledate ima li curenja dok stroj ispušta vodu. Ako otkrijete curenje, ponovno uklonite filter i provjerite ima li nečistoće i uklonite ostatke između brtve filtra i kućišta, zatim ponovno postavite filter, prenosi Slobodna Dalmacija 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije