Inovacija za osobe s invaliditetom: Veš mašina 'na lavež'

Radiosarajevo.ba
Inovacija za osobe s invaliditetom: Veš mašina 'na lavež'

Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama u BiH.

JTM Service, kompanija koja drži praonice rublja u Velikoj Britaniji, stoji iza prve veš mašine na svijetu koja radi na lavež psa. Ova zaista posebna mašina za pranje rublja razvijena je u saradnji s proizvođačem bijele tehnike Miele i organizacije Support Dogs UK, a cilj joj je da olakša pranje rublja osobama s invaliditetom.

Psi trenirani za pomoć osobama s invaliditetom, koji ovim ljudima pomažu da se odjenu i razodjenu, promijene posteljinu, ali i da stave veš u veš mašinu, od sada će moći i aktivirati mašinu za veš, čije funkcije njihovi vlasnici često ne mogu dosegnuti.

Da bi otključali veš mašinu, trenirani psi moraju samo pritisnuti taster na aparatu, a vrata mašine otvarat će povlačenjem privezanog konopca. Nakon što napune mašinu svojim njuškicama, program za pranje pokrenut će jedan jedini lavež. Potrebna količina deterdženta automatski se dodaje u veš mašinu iz pretinca, a sve zajedno će nepokretnim osobama učiniti pranje veša mnogo jednostavnijim.

 

U fotogaleriji pogledajte kako trenirana dvogodišnja lagradorka Golden prolazi kroz cijeli proces pranja veša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije