Objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu
Foto: Nobel Assembly / Dobitnici ovogodišnjeg Nobela

Nobelova skupština na Karolinskom institutu odlučila je danas dodijeliti Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu 2021. godine zajedno Davidu Juliusu i Ardemu Patapoutianu za njihova otkrića receptora za temperaturu i dodir.

"Naša sposobnost da osjetimo toplinu, hladnoću i dodir ključna je za preživljavanje i podupire našu interakciju sa svijetom oko nas. U svakodnevnom životu te osjećaje uzimamo zdravo za gotovo, no kako se nervni impulsi pokreću kako bi se temperatura i pritisak mogli percipirati? Ovo su pitanje riješili ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade.

David Julius upotrijebio je kapsaicin, ljut spoj iz čili papričica koji izaziva peckanje, kako bi identificirao senzor u nervnim završecima kože koji reagira na toplinu. Ardem Patapoutian koristio je ćelije osjetljive na pritisak kako bi otkrio novu klasu senzora koji reagiraju na mehaničke podražaje u koži i unutarnjim organima.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Ova revolucionarna otkrića pokrenula su intenzivne istraživačke aktivnosti koje su dovele do brzog porasta našeg razumijevanja o tome kako naš živčani sustav osjeća toplinu, hladnoću i mehaničke podražaje. Dobitnici su otkrili kritične karike koje nedostaju u našem razumijevanju složene interakcije naših osjetila i okoline", saopćeno je iz Instituta.

Više o dobitnicima nagrade čitajte OVDJE.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu je nagrada koju Švedska kraljevska akademija nauka dodjeljuje svake godine za izuzetna otkrića u području fiziologije i medicine. Jedna je od pet Nobelovih nagrada koju je 1895. godine ustanovio švedski naučnik i inovator Alfred Nobel za izuzetne doprinose u hemiji, fizici, književnosti, fiziologiji ili medicini kao i dostignuća na uspostavljanju mira u svijetu. Nobel je bio zainteresovan za eksperimentalnu fiziologiju i želio je ustanoviti nagradu za naučni doprinos kroz laboratorijska otkrića. Nobelova nagrada se dodjeljuje na godišnjoj ceremoniji 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti a sastoji se od plakete i novčane nagrade. Prednja strana medalje prikazuje isti profil Alfreda Nobela koji je prikazan na medaljama za fiziku, hemiju i književnost. Druga strana ove nagrade je različita i jedinstvena u odnosu na druge medalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije