Potresni prizori s Farskih otoka: U tradicionalnom lovu pobijeno desetine kitova

Radiosarajevo.ba
Potresni prizori s Farskih otoka: U tradicionalnom lovu pobijeno desetine kitova
Triangle News / Potresni prizori

Potresni prizori ovih su dana stigli s Farskih otoka, gdje je, u tradicionalnom događaju naziva Grindadráp, pobijeno na desetine kitova.

Grupa kitova kretala se u blizini ovog otočja, jer je sezona migracije, no običaj je da ih tamošnji kitolovci tjeraju prema obali, gdje ostanu zarobljeni, a onda ih lokalci ubijaju. U pitanju je događaj koji privlači veliki broj lokalaca, a u ubijanju ovih nježnih divova učestvuju i petogodišnjaci.

Alastair Ward, student s Cambridge univerziteta, objavio je slike s ovogodišnjeg Grindadrápa, a na Farskom je otočju slavio proslavu diplome. 

"Šetali smo kad nam je prišla jedna obitelj i rekla kako smo sretni, možemo vidjeti kako kitovi stižu. Mislili smo da će biti samo jedan, ali onda smo ih vidjeli sve više i više, a čamci su ih tjerali prema obali. Nisam mogao vjerovati koliko kitova ima. Tjerali su ih u zaliv i udarali veslima", ispričao je on. "Kad su prišli, svi su sa obale potrčali u plićak i počeli su ih ubadati. Čak su i djeca bila tamo, vukli su užad i skakali po kitovima koji su sporo umirali.  Samo smo sjedili i gledali to, potpuno šokirani."

Kako se poslije doznalo, u zalivu Sandav Gur ubijeno je više od 180 kitova.

"Zvuk koji je dolazio od umirućih kitova je bio jeziv. Zabijali su im kuke u otvore za disanje, i ubadali velikim noževima. No, tamo je to ljudima normalno. Tako su odgojeni", rekao je ovaj student.

I dok lokalci kažu da je ovo tradicija stara stotine godine, i da im meso i mast od kitova pomažu da prežive zimu, čelnici grupe s Farskih otoka koja se bori protiv ubijanja kitova navode da nema potrebe da se ubije 180 kitova i da dosta mesa samo istrune na obali...

Svakog ljeta, članovi grupe idu s brodovima i pokušavaju zaustaviti ubijanje kitova, no često bivaju uhapšeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije