Poslušajte kako su govorili naši preci prije 6000 godina

Radiosarajevo.ba
Poslušajte kako su govorili naši preci prije 6000 godina
Arhiv / Ilustracija
Lingvisti su rekonstruirali kako je zvučao 6000 godina star indoevropski prajezik.

Ovaj jezik bio je preteča brojnim evropskim i azijskim jezicima, a vi danas možete poslušati kako je zvučao.

Lingvist Andrew Byrd iz magazina Arheologija čitao je priču napisanu riječima za koje znamo da su postojale prije šest milenija.

Priča glasi ovako: "Ovca koja nije imala runo vidjela je konje - jedan je vukao teška kola, jedan veliki teret, a jedan je nosio samo čovjeka. Ovca je rekla konjima: „Boli me moje srce kad vidim čovjeka koji iskorištava konje“. Konji su joj odgovorili: „Naše srce, ovco, boli kad vidimo da čovjek, gospodar, uzme runo od ovce i načini sebi topao pokrivač. A ovca ostane bez svog runa.“ Kada je čula ovo, ovca je  pobjegla u ravnicu."

Poslušajte kako je ovo zvučalo:

Indoevropski prajezik

Ovim prajezikom govorili su ljudi koji su živjeli između 4500 i 2500 godine p.n.e. i nisu ostavili pisane tragove. Naučnici su se pitali kako je zvučao, a priču o ovci i konjima kreirao je njemački lingvist August Schleicher 1868, kako bi shvatio indoevropski prajezik. Kako su naučnici sve više razumijevali ovaj prajezik, tako se i priča o ovci i konjima prilagođavala naučenom.

Indoevropljani je naziv za narode koji se služe jezicima indoevropske jezične porodice, i čije se porijeklo traži u hipotetičkim Proto-Indoevropljanima. U 2. mileniju prije nove ere događaju se velike migracije širom svijeta, koje su prema britanskom historičaru Robertu Gravesu izazvale klimatske promjene. Tačna lokacija indoevropskih predaka u stručnim krugovima još je pod debatom. Spominje se među ostalima, da su obitavali u području Kirgistana i Uzbekistana. Utvrđeno je međutim da su svi potomci Proto-Indoevropljana obožavali brojna, striktno antropomorfna božanstva koncentrirana oko groma (Svarog, Zeus, Jupiter, Indra, Odin). Njihovi jezici prema nazivima za brojku 100, podijeljeni su na centum i satem jezike. Centum (kentum) jezici su italički, helenski, germanski, keltski, anatolski i toharski. Satem obuhvaća slavenske, indoiranske, armenske, albanski i baltičke jezike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije