Evo zašto nam bude muka dok se vozimo u automobilu

Radiosarajevo.ba
Evo zašto nam bude muka dok se vozimo u automobilu
Vjerovatno pretpostavljate da vam, dok se vozite automobilom, muka bude zbog krivina, brze ili nepažljive vožnje, no razlog je zapravo dosta čudniji.

Neuronaučnik Dean Burnett objasnio je da se to dešava zato što naš um misli da smo – otrovani!

Ljudi – kada govorimo o evoluciji – nisu građeni za putovanja automobilom. Hiljadama godinama, naš talamus – dio mozga koji procesuira senzorne informacije –specijalizirao se da se nosi sa senzornim podacima o hodanju i trčanju. U tim procesima, naše tijelo se sinhronizira s osjećajem za brzinu, načinom na koji gledamo okolinu i sl.

No, kada sjednemo u automobil i voz, to je sasvim druga priča... Dakle, mirno sjedimo, naši mišići se ne pomjeraju i naše tijelo "procjenjuje" da se ne krećemo. No, brojni drugi podražaji govore pak tijelu da se krećemo, i to brzo.

„Tu postoji neslaganje u podražajima. U smislu evolucije, to se jedino dešavalo kad smo otrovani, tako da je naš mozak siguran da se upravo to dogodilo. A, prva stvar koju tijelo radi kad u njega uđe otrov jeste da ga izbaci – tj. mi povraćamo“, objasnio je dr. Burnett.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije