Posljedice klimatskih promjena: Počelo je izumiranje sisara

Radiosarajevo.ba
Posljedice klimatskih promjena: Počelo je izumiranje sisara
Foto: Geographical magazine / Melomis, proglašen izumrlim 2015. godine

Mali glodavac koji je živio na otoku kraj Australije prvi je sisar na planeti koji je izumro zbog klimatskih promjena, saopćili su naučnici.

Riječ je o glodavcu melomisu (Melomys rubicola), s otoka Bramble Cay, a iako se o nestanku ove životinjice spekuliralo još od 2016, naučnici su tek sad i formalno potvrdili - jeste, melomisa više nema...

Posljednji put je životinjica viđena 2009, a pokušaji da se životinja uhvati 2014. nisu uspjeli. Nažalost, sada je kasno, glodavac, nadimka pacov mozaičkog repa, više ne postoji.

Kako piše National Geographic, ovu životinjicu prvu su uočili Europljani, 1845, a 150 godina kasnije na otoku ih bilo nekoliko stotina. Ipak, od 1998, dijelovi otoka izrazito su se smanjili - potopilo ih je more, smanjila se i vegetacija na otoku, a pacovi su izgubili 97 posto svoje teritorije. 

Tim naučnika koji je otkrio da melomisa više nema predvodio je Ian Gynther, iz Sektora za zaštitu okoliša i naslijeđa u Queenslandu, a oni su potvrdili da je za njihov nestanak odgovorna klimatska promjena. 

Nivo mora na našoj planeti je u periodu od 1901. do 2010. godine porastao za 20 centimetara, što nije viđeno posljednjih šest hiljada godina. A, na području na kojem se nalazi ovaj otok, more je poraslo dva puta više u odnosu na ostatak planete. 

"Znali smo da će nešto biti prvo, ali svejedno. Ovakva vijest vas šokira", rekao je Lee Hannah, naučnik koji proučava utjecaj klimatskih promjena na biologiju, te dodao da je ova vrsta mogla biti spašena.

Ljudi su mogli učiniti dosta toga, govori ovaj naučnik, da ublaže klimatske promjene, mogli su odrediti zaštićene zone koje se mogu prilagoditi pojedinim vrstama, mogli su premjestiti vrste i smanjiti emisije štetnih gasova u atmosferu.

"Tačno je da će nekim vrstama odgovarati klimatska promjena, ali velika većina, vrlo vjerovatno, potpuno će nestati", upozorio je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije