Porodica smeđeg medvjeda upala u srednju školu, prevrtali smeće

Radiosarajevo.ba
Porodica smeđeg medvjeda upala u srednju školu, prevrtali smeće
Jedna žena iz američke savezne države Aljaska snimila je video porodice smeđeg medvjeda kako luta po kampusu jedne srednje škole i kopa po smeću.

 Margaret Cichoracki napisala je u Facebook postu da su majka i njena tri mladunca upali u kampus Eagle River srednje škole u gradu Anchorage i da su prevrtali smeće tražeći hranu.

Cichoracki je dodala da je slučaj prijavila državnom Odjelu za ribarstvo i lov.

"Oni su još uvijek tu u našem susjedstvu i teško je odvesti djecu u školu”, izjavila je Cichoracki za KTUU-TV.

Glasnogovornik Odjela za ribarstvo i lov Ken Marsh rekao je da su škola i okolne kuće dužni pobrinuti se da se smeće osigura od medvjeda.

“Medvjedi, posebno smeđi medvjedi, ukoliko im se pruži stalan izvor hrane, odgodit će zimski san i lutat će po gradu”, napomenuo je Marsh.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti preporučile su građanima da pokušaju otjerati medvjede, ali da tako nešto ne bi trebali uraditi sa smeđim medvjedima.

 

“S obzirom na to da su smeđi medvjedi zaštićeni, mogli bi se suočiti sa kaznom”, rekao je Marsh.

Biolozi iz Odjela za ribarstvo i lov trenutno pokušavaju locirati porodicu smeđeg medvjeda.

“Možda će ovi medvjedi na koncu biti ubijeni. Nadam se da griješim ali ljudi moraju zaključati kante sa smećem kako bi medvjedi otišli u planine i zaspali zimskim snom. Ukoliko se to ne desi, morat ćemo ih ubiti”, dodao je Marsh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije