Tužan epilog: Nakon smrti triju medvjedića poginula i majka

Fena
Tužan epilog: Nakon smrti triju medvjedića poginula i majka
Pixabay / Ilustracija
Nakon što je u noći na utorak na autocesti Maribor-Ljubljana poginulo troje medvjedića koje je pregazio nepoznati vozač kamiona, nedaleko od mjesta njihova stradavanja pronađeno je truplo medvjedice i vjeruje se da im je majka.

Policija u gradu Celju potvrdila je u srijedu da ih je jedan vozač nešto prije ponoći obavijestio o sudaru s krupnijom medvjedicom na autocesti u smjeru Ljubljane, kod mjesta Vransko.

Njegovo vozilo je prilično oštećeno, a medvjedica je ostala na mjestu mrtva.

Lovačko društvo iz Vranskoga u utorak je upozoravalo lokalno stanovništvo da zbog uznemirene medvjedice koja traži svoju mladunčad, a mogla bi biti agresivna, pripaze ako odlaze u šumu.

Stanovništvo je također bilo zamoljeno da o eventalnom susretu s medvjedicom odmah obavijesti nadležne vlasti i lovačku družinu.

Troje mrtvih medvjedića pronađeno je u utorak na potezu autoceste između tunela Ličica i naplatne postaje Vransko, a smatra se da ih je tokom noći pregazio neki kamion, čiji vozač o tome nije obavijestio nadležne, javljaju slovenski mediji.

Lovci su i ranije upozoravali da je trasa autoceste prema Ljubljani prekinula migracijski put medvjeda prema Austriji, te da nisu osigurani adekvatni sigurni prijelazi za te životinje.

Populacija smeđeg medvjeda u Sloveniji procjenjuje se na oko 500 jedinki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije