Poput nindži i Jamesa Bonda: Male prinčeve i princeze čuvaju superdadilje

Radiosarajevo.ba
Poput nindži i Jamesa Bonda: Male prinčeve i princeze čuvaju superdadilje
Norland / Superdadilje za kraljeve i slavne ličnosti
Španjolka María Teresa Turrión Borrallo već četiri godine ima ulogu superdadilje u domu princa Williama i Kate Middleton, a od dolaska trećeg djeteta, Louisa Arthura Charlesa, priča o školovanju ovih dadilja ponovo je aktuelna u javnosti.

Turrión je, kao i druge superdadilje, školovana u elitnom koledžu Nortland, čije 'učenice' brinu o djeci aristokrata, bogataša i slavnih ličnosti. Turrión je bila jedna od najboljih učenica i radila je za nekoliko "važnih" londonskih obitelji dok nije dobila preporuku za Kensington palaču.

Inače, ove moderne Mary Poppins, kako ih zovu, obučene su da vladaju borilačkim vještinama te voze automobile kao da su kaskaderke za filmove Fast & Furious.

U Norlandu se dadilje školuju već 126 godina, a, kako su vrlo tražene, u posljednjih pet godina broj polaznica je povećan sa 100 na 250. Godina školovanja (trogodišnje školovanje) plaća se oko 32 hiljade KM, ali zato nakon završetka godišnje zarađuju oko oko 170 hiljada KM.

Da ih gazde koje ih unajmljuju ne bi miješale sa sobaricama, kuharicama i sl. – dadilje nose uniformu, osmišljenu prije stotinu godina: Braon šeširić, bež haljina, bijele ili braon rukavice, kaput od tvida i braon cipele s niskom potpeticom – norlandska dadilja se nepogrješivo prepoznaje. Njeno odijelo simboliše visok kvalitet i historijske vrijednosti viktorijanske epohe, objavile su Detinjarije.

Od norlandske dadilje očekuje se besprijekorno ponašanje: zabranjeno je pušenje, alkohol, narkotici, ali i žvakaće gume, slušanje muzike na slušalice kao i to da jedu i piju u hodu. Ne smiju jesti "brzu hranu" niti posjećivati objekte u kojima se ona prodaje.

Pored navedenog, dadilja mora svoje štićenike znati odbraniti od terorista, kidnapovanja, paparaca... Pa tako u Norlandu treniraju taekwondo, a važan dio programa je i obuka za ekstremnu vožnju te za sigurnost na internetu. Zapravo, dadilja iz Norlanda je prvoklasan tjelohranitelj, otporan na stres s vještinama nindže i Jamesa Bonda.

Dadilje na Norlandu uče i historiju, književnost, filozofiju, sociologiju, dječju psihologiju, osnove medicine, kulinarstvo i dijetologiju. Još ih uče da šiju odjeću , organizuju slavlja, vježbaju s robotima sa ugrađenim kompjuterskim čipom tako da se lutka „ponaša“ identično kao beba, skijaju, jašu, jedre...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije