Vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja donosi zaradu od 560 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja donosi zaradu od 560 miliona eura
Foto: EPA / Megan Markle i Princ Harry
Kraljevsko vjenčanje Meghan Markle i princa Harrya će se održati ove subote tačno u podne u dvorcu Vindsor nedaleko od Londona.

Za događaj godine vlada veliki interes, pa su tako najveći obožavaoci kraljevske porodice, ali i brojni mediji još u petak zauzeli strateške pozicije ispred dvorca, prenose Nezavisne novine.

Sve pripreme za kraljevsko vjenčanje su se odvijale pod velikim osiguranjem sigurnosnih službi koje se moraju pobrinuti da sve protekne u najboljem redu, bez eventualnih incidenata. Osiguranje će zaista biti najskuplje i najvažnije. Na njega će se potrošiti oko 30 miliona funti.

Vjenčanje Meghan Markel i princa Harrya održat će se u kapeli St. George, u dvorcu Vindsor. Svečana ceremonija će započeti u podne, a par će vjenčati nadbiskup Justin Velby. Nakon ceremonije vjenčanja par će se provesti u kočiji ulicama gradića.

"Princ Harry i gospođica Markle raduju se kratkoj vožnji gradom. Nadaju se da će na taj način izraziti zahvalnost svima onima koji će se okupiti u Vindsoru da bi uživali u ozračju toga posebnog dana", stoji u saopćenju Harryeve kancelarije Kensingtonske palate.

Meghan neće imati kumu, a Harryu će kum biti brat William. Buduću princezu do oltara neće odpratiti njen otac koji zbog zdravstvenih problema nije u mogućnosti da prisustvuje vjenčanju. Meghan Markle je zbog toga zamolila princa Charlesa da je isprati na njenom vjenčanju.

Potvrđen je i glavni izvođač kraljevskog vjenčanja, a riječ je o Eltonu Johnu, koji je nakon smrti princeze Diane ostao jako blizak s prinčevima. Još uvijek nije poznato hoće li poznati pjevač pjevati u crkvi ili će zabavljati goste u dvorcu Vindsor, ali sigurno je da će izvesti neke od svojih najpoznatijih pjesama za ovaj veliki događaj. Iako se već neko vrijeme nagađalo da će se popularna grupa "Spice Girls" ponovno okupiti povodom ovog velikog događaja, to su bile samo glasine.

Svadbi će prisustvovati princ William, kao kum svom bratu, potom njegova supruga Kaet Middleton, ali i djeca George i Charlotte. Oboje će imati i svoje male uloge na kraljevskoj svadbi. U samoj kapelici  biti će oko 600 ljudi, dok će ih pratiti još oko 2.600 ljudi iz javnog života. Vjenčanje bi moglo da donese britanskoj ekonomiji 560 miliona eura kada se strani i domaći turisti budu sjatili u zemlju da proprate svadbeno slavlje.

Brojke

600 - gostiju
560 - miliona eura zarade
30 - miliona funti za obezbjeđenje

Dress code

U kraljevskom pozivu stoji striktno određen dress code za muškarce i za žene. Muškarci treba da imaju svečano ili smoking odijelo, dok se od žena očekuje da odjenu dnevnu haljinu i šešir.

Vjenčanica

O vjenčanici Megan Markl se jako malo zna. Ali će lijepa glumica uz dozvolu kraljice Elizabethe imati na izbor cijelu kraljevsku kolekciju nakita, a na sam dan vjenčanja princ Harry će svojoj supruzi darovati komad nakita iz majčine kolekcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije