Ponovo pokrenuta rasprava: Da li je Garfield muško ili žensko

Radiosarajevo.ba
Ponovo pokrenuta rasprava: Da li je Garfield muško ili žensko
Pixabay / Ilustracija
Wikipedia je bila prinuđena da "zaključa" tekst stranice o čuvenom mačku iz stripa i crtanog filma - Garfieldu, pošto je ponovo pokrenuta rasprava na internetu da li je on muškog pola ili možda nije.

Ta rasprava je započela prije dvije godine, kada je tvorac Garfielda Jim Davis objavio da Garfield "nije baš mužjak ili ženka". 

Davis je nastojao da rasvetli tu "kontroverzu" izjavom Washington Postu da je Garfield ipak mužjak i da ima "djevojku" Arlene ali rekao je i da mu se životinje sviđaju kao tema jer "za njihovo razumijevanje nisu važni pol, rasa ili nacionalnost". 

Garfield je junak istoimenog stripa koji prati doživljaje i razmišljanja Garfielda, debelog, razmaženog, sebičnog i lukavog narandžastog mačora, zatim njegovog naivnog, dobrodušnog vlasnika Hona, i priglupog, a odanog psa Odija. 

Od 2007. godine, strip se objavljuje u više od 2.500 dnevnih novina i časopisa i drži Guinnessov rekord kao najrasprostranjeniji strip u svijetu.

Popularnost stripa je dovela do snimanja nekoliko animiranih televizijskih specijala, dvije animirane televizijske serije i dva bioskopska dugometražna filma. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije