Zagađeni okoliš ubije godišnje 1,7 miliona djece u svijetu

Hina
Zagađeni okoliš ubije godišnje 1,7 miliona djece u svijetu
Pixabay / Ilustracija
Četvrtina slučajeva svih smrti djece mlađe od pet godina u svijetu rezultat je nezdravog ili zagađenog okoliša, saopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija.

Takav okoliš može dovesti do fatalnih slučajeva dijareje, malarije ili upale pluća, kazao je WHO u izvještaju, te stajati života 1,7 miliona djece godišnje.

"Zagađeni okoliš je smrtonosan - pogotovo za malu djecu", rekla je u saopćenju direktorica WHO-a Margaret Chan. "Njihovi organi i imunološki sistem koji su u razvoju, kao i manja tijela i dišni sistem, čine ih posebno osjetljivima na prljavi zrak i vodu."

U izvještaju "Nasljeđivanje održivog svijeta: Atlas dječjeg zdravlja i okoliša" WHO kaže da štetno izlaganje može početi još u stomaku.

To povećava izglede za upalu pluća, kao i za cjeloživotni rizik od hroničnih respiratornih bolesti poput astme.

Zagađeni zrak također povećava cjeloživotni rizik od bolesti srca, moždanog udara i raka, kaže izvještaj.

Djeca su također izložena štetim hemikalijama kroz vodu, hranu, zrak i proizvode oko njih.

Maria Neira, stručnjakinja WHO-a za javno zdravlje, kazala je da su takvi podaci težak gubitak, i u smislu smrti, i dugotrajnih bolesti i stope obolijevanja.

"Ulaganje u uklanjanje okolišnih rizika za zdravlje, poput poboljšanja kvalitete vode ili korištenja čistijeg goriva, rezultirat će ogromnim zdravstvenim koristima", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije