Dobrodošli u budućnost: Policija u Dubaiju počela obuku na letećim motociklima

Radiosarajevo.ba
Dobrodošli u budućnost: Policija u Dubaiju počela obuku na letećim motociklima
Foto: Hoversurf / Trening policije iz Dubaija

Leteći motocikli vratili su se u Dubai, grad čiji će policajci u bliskoj budućnosti početi voziti ove letjelice.

Godinu dana nakon što je kalifornijski startup Hoversurf predstavio svoj "hoverbike" (leteći motocikl) na tech expu GITEX, koji je i tada bio u bojama policije iz Dubaija, kompanija je objavila da ima novi model i dokaz da je njihov elektronski sistem vetrikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL) itekako uspješan.

Sporazum između Hoversurfa i policije u Dubaiju potpisan je prošle godine, a iz kalifornijske kompanije stigle su prve letjelice S3 2019 na kojima su oficiri već počeli obuku.

Brigadir Khalid Nasser Alrazooqi, generalni šef policije iz Dubaija, otkrio je da će eVTOL vozilo biti prvo koje stiže na mjesto nesreće/zločina, pogotovo za zone kojima je teško prići. On je najavio da će letjelice u punoj upotrebi biti do 2020. godine.

Maksimalna brzina letjelice je 96 km/h, zasad s pilotom može letjeti 25 minuta, a bez pilota, kao dron, 40 minuta. Cijena je 150 hiljada dolara. 

"Trenutno su dvije ekipe na obuci, a broj policajaca se povećava", kazao je brigadir za CNN. Kandidati će učiti da budu i piloti na letjelici, ali i piloti drona. 

Policija iz Dubaija ima ekskluzivno pravo da naruči koliko god jedinica želi, no, svi koji to žele - i imaju 150 hiljada dolara, mogu postati vlasnici letjelice čiji je jedini nedostatak baterija. Ipak, s dolaskom novih tehnologija i materijala, kao što je grafen, očekuje se napredak i u ovoj sferi vrlo brzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije