Dobrodošli u budućnost: Leteći automobili napokon su ovdje

Radiosarajevo.ba
Dobrodošli u budućnost: Leteći automobili napokon su ovdje
FOTO: Screenshot / Prva škola letećih automobila na svijetu
Kitty Hawk je kompanija Googleova suosnivača Larryja Pagea, a nalazi se u Las Vegasu, gdje se ujedno može i isprobati njihov Flyer.

Na Flyeru rade već duže vrijeme, a javnosti su ga prezentirali tek početkom ove godine. Zanimljivo je da Flyer više nalikuje velikom dronu nego letećem automobilu, a od ostalih koncepata letećih automobila dijeli ga to što je zapravo - funkcionalan.

U to se uvjerio i poznati američki youtuber influencer Casey Neistat, koji je snimio video s Kitty Hawkom i vinuo se u visine njihovim Flyerom. One koji poznaju Casey Neistata to ne iznenađuje, a oni koji ga ne poznaju trebaju o njemu znati samo jednu stvar -  ako je nešto zabavno i ako ima veze s dronovima, računajte da će Casey to isprobati.

Flyer teži svega 113 kilograma, a pokreće ga 10 samostalnih propelera. Brzina mu je ograničena na 9,5 km/h, a ugrađene baterije omogućuju oko 20 minuta letenja.

Flyer je još uvijek daleko od letenja javnim prostorom, ali kad napokon bude na tržištu, predviđaju da će mu se cijena kretati u rangu električnih automobila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije