Samo još ne plovi: Pogledajte video prvog međugradskog leta automobila

0
Radiosarajevo.ba
Samo još ne plovi: Pogledajte video prvog međugradskog leta automobila
Foto: Printscreen/YouTube / Prvi međugradski let letećeg automobila AirCar

Prototip letećeg automobila nazvanog AirCar, opremljen BMW-ovim motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, nedavno je obavio prvi međugradski 35-minutni let.

Dva slovačka međunarodnih aerodroma, u Nitri i Bratislavi, izabrani su kao lokacije odnosno rute gdje će se realizirati testnu vožnju odnosno testni let, prenosi Futurism.com.

Dok leteći automobili sve češće podsjećaju na dronove, prvenstveno zbog načina slijetanja i polijetanja ali i njihovog izgleda, to nije slučaj kod ovog modela jer on izgleda kao pravi automobil.

To znači da se može koristiti za dvije vrste prijevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion. Ovo prevozno sredstvo razvila je kompanija Klein Vision i prvi put je predstavljen 2019. godine.

Prvi međugradski let letećeg automobila AirCar - undefined

Foto: Printscreen/YouTube: Prvi međugradski let letećeg automobila AirCar

AirCar prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspješna slijetanja i preko 40 sati letenja.

Posljednje, 142. slijetanje obavljeno je 28. juna poslije prvog međugradskog leta koji je trajao 35 minuta

Profesor Stefan Klein, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije Klein Vision, upravljao je vozilom u oba režima.

Kada je sletio u Bratislavu, pretvorio je AirCar ponovo u automobil što znači da je pokrenuo proces uvlačenja krila i repa. Sve to trajalo je manje od tri minute nakon čega se u automobilu odvezao u grad.

Osim što leti, AirCar model se vozi i cestom - undefined

Foto: Twitter: Osim što leti, AirCar model se vozi i cestom

Iz ove kompanije smatraju da će u budućnosti AirCar potpuno privatizovati zračni saobraćaj, jer će svi koji posjeduju ovaj automobil dobiti mogućnost da se "vinu" u nebo.

Mediji su saglasni da će taj put biti dug i krivudav. Kao glavni razlog za to navode pribavljanje raznih certifikata i odobrenja, a također se spominju i pilotske dozvole.

Drugi prototip bi, ističu, trebao imati motor sa 300 konjskih snaga a trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat. Očekivani domet leta je od 1.000 kilometara. Među ambicioznim planovima ove kompanije nalazi se i model automobila koji će moći i da plovi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije