Pogledajte koje zanimanje u Njemačkoj se plaća 8.000 maraka mjesečno

1
Radiosarajevo.ba
Pogledajte koje zanimanje u Njemačkoj se plaća 8.000 maraka mjesečno
Foto: Twitter / Ilustracija / Euro

Istraživanje njemačkog Saveznog zavoda za statistiku pokazalo je kako prosječni Google zaposlenik u Njemačkoj s punim radnim vremenom zarađuje oko 4.100 eura (oko 8.000 KM) mjesečno. Preračunato na godinu, to je oko 49.200 eura (oko 96.000 KM) plate.

U SAD-u kažu da u prosjeku zarađuju oko pet puta više. Savezni zavod za Statistiku ne piše je li riječ o neto ili bruto platama.

Prosječna plata zaposlenika američkog Googlea u 2022. bila je oko 280.000 američkih dolara (oko 546.6 hiljada KM) godišnje. Ove informacije proizlaze iz internih Google dokumenata koje je objavio poslovni portal Business Insider.

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Na temelju anketa, 12.000 zaposlenika dobrovoljno je iznijelo svoje mišljenje o tome koliko zarađuju u Googleu, kao i o dijeljenju paketa i općih bonusa od svog poslodavca.

Plate općenito rastu s dužinom zaposlenja u Googleu. A to očito može, posebno na nekim pozicijama, biti na vrtoglavim visinama. Prema podacima, najviše prihode u Googleu imaju programeri softvera: svake godine na njihovom računu završi oko 654.000 eura (oko 1.27 miliona KM). U ostalim odjelima (npr. dizajn, prodaja, pravo) najviše plate i dalje dosežu protuvrijednost do 364.000 eura (oko 710 hiljada KM).

Znate li koje su prosječne plate po zanimanjima u bh. susjedstvu?

Znate li koje su prosječne plate po zanimanjima u bh. susjedstvu?

I u Njemačkoj programeri općenito prilično dobro zarađuju. Koliko tačno ovisi, naravno, o prirodi njihovog posla te veličini i finansijskoj snazi ​​kompanije u kojoj rade. Prema saopćenju Savezne agencije za zapošljavanje, prosječna godišnja plata na menadžerskoj poziciji u razvoju software-a u Njemačkoj iznosi oko 81.000 eura (oko 158 hiljada KM), što je daleko od brojki u Googleu.

Osjetno viši troškovi života u SAD-u u određenoj mjeri objašnjavaju zašto ljudi tamo u prosjeku zarađuju više nego u Njemačkoj, prenosi Vecernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije