Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših stanova na svijetu

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda jedan od najljepših stanova na svijetu
Foto: Collage / Stan u Barceloni

Bari Gotik je gotički kvart u Barcelone u starom dijelu grada u kojem živi muzičar Manu Chao. Za taj kvart kažu da je prljav, ali veoma zanimljiv i živopisan.

Na njegovom "Carrer Avinio", iza neupadljivih vrata trošne zgrade od sivog kamena ukrašene grafitima, nalazi se nagrađivani stan otvorenog plana iza kojeg stoji studio "David Kohn arhitekta".

Ovaj studio je 2013. godine osvojio nagradu na prestižnom takmičenju u Singapuru za najbolji enterijer upravo za ovaj prostor.

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

Uskoro nova zgrada Fakulteta zdravstvenih studija u Sarajevu: Vrijednost projekta 6.500.000 KM

"Renoviranje stana u gotičkom kvartu Barcelone obuhvata dnevnu sobu otvorenog plana, kupatilo i tri spavaće sobe – koje se nalaze jedna iznad druge, a treća je spojena povišenim mezaninom. Kohn je preuredio prostor, uklonio pregradne zidove i uskladio stan sa srednjovekovnim ulicama iza njega, da stvori dom za svoje klijente, dva brata, koja su tamo živjela neko vrijeme, navodi Bustler.

Arhitekte su maksimizirale tijesan, akutni tlocrt, što je dovelo do osjećaja pozorišnog užitka.

Specijalno napravljen popločani pod upućuje na trouglasti javni trg u blizini sa teseliranim uzorkom koji se postepeno završava sa 25 boja, dok elementi namještaja, uključujući biblioteku i spavaće sobe, stvaraju arhitekturu unutar sobe.

"Apsolutno smo oduševljeni što smo osvojili nagradu. Projekat pokazuje kako enterijer može da bude o gradu u kojem se nalazi. Ovo je omaž Barceloni", izjavio je svojevremeno David.

Ovaj stan još uvijek važi za jedan od najljepših na svijetu. A ove godine se prestižno takmičenje ponovo održava u Singapuru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije