Područje Arktika gori: Ovi požari se vide iz svemira

Radiosarajevo.ba
Područje Arktika gori: Ovi požari se vide iz svemira
Foto: Twitter / Ilustracija

Naučnici već neko vrijeme upozoravaju na to da se područje Arktika zagrijava dvostruko brže od ostatka planeta, ali izgleda da je situacija postala posebno loša nakon najtoplijeg juna u istoriji mjerenja na planeti, javlja Tanjug.

Arktik posljednjih mjesec dana bukvalno gori, prenosi Index.hr i navodi da se od Grenlanda preko Sibira i do Aljaske ogromni požari i oblaci dima nadvijaju nad sjevernom Zemljinom hemisferom, a šteta koju prave je ogromna.

Riječ je o ogromnim požarima koji su toliko masivni da se vide i iz svemira, a od juna do sada na području Arktika bilo ih je više od 100.

Najgore je na području Aljaske i Sibira, gdje su požari najveći, neki čak tolikih razmjera, odnosno zahvataju površinu na kojoj bi moglo da se smjesti 100.000 fudbalskih terena.

Kako se procjenjuje, jedan požar koji je gorio u Kanadi u državi Alberta zahvatio je površinu veću od 300.000 fudbalskih terena.

Ove godine prosječna temperatura za juni u dijelovima Sibira u kojima je došlo do požara i do 10 stepeni Celzijusa viša nego što su to bile temperature u razdoblju od 1981. do 2000. godine.

Osim toga, objavljeno je i da su arktički požari samo tokom juna proizveli 55 megatona ugljen dioksida.

Sam po sebi, taj podatak mnogima neće biti jasan, ali kada ga uporedimo s činjenicom da toliko ugljen dioksida proizvodi Švedska na godišnjem nivou, taj podatak postaje strašan.

Pored toga, 55 megatona ugljen dioksida je otpušteno samo u požarima tokom juna.

Od početka godine je na tom području proizvedena 121 megatona tog gasa.

To je jednako godišnjoj količini ugljen dioksida koju proizvede Belgija.

U Rusiji je čak 11 od 49 regija zahvaćeno požarima.

Količina CO2 koji su proizveli požari Arktičkog kruga samo tokom juna 2019. godine veća od količine CO2 proizvedene u istom području svakog juna od 2010. do 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije