Nadomak svetog grada: Arheolozi otkrili naselje koje mijenja sve što smo do sada znali

Radiosarajevo.ba
Nadomak svetog grada: Arheolozi otkrili naselje koje mijenja sve što smo do sada znali
Foto: Twitter / 9000 godina staro neolitsko naselje

Izraelski arheolozi su nedavno, prije početka izgradnje autoceste otkrili veliko 9000 godina staro neolitsko naselje pet kilometara od Jeruzalema, pišu izraelski mediji pozivajući se na saopćenje državne Uprave za starine, prenosi Hina.

Riječ je o najvećemu dosad otkrivenom naselju iz mlađega kamenog doba u Izraelu i Levantu gdje je, po procjeni arheologa živjelo između 2000 i 3000 stanovnika, što je poput današnjega većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom.

“Prvi smo put u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita”, kazali su voditelji istraživanja Hamoudi Khalaily i Jacob Vardi.

Ostatke naselja starog 9000 godina otkrili smo samo nekoliko desetaka centimetara ispod površine zemlje blizu grada Motze i smatramo ih prekretnicom u istraživanju prahistorijski naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata, kazao je Vardi.

“Ovo će arheološko nalazište iz temelja izmijeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolita”, kazao je Vardi, pojasnivši da se dosad vjerovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo s druge strane rijeke Jordan. Pritom je mislio na dio Zapadne obale, koristeći biblijski naziv.

Prahistorijska Motza bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla usporediti s današnjim Jeruzalemom ili Tel Avivom.

Ljudi koji su ondje živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anatolije jer odande potječu predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Pronađene su hiljade vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerovatno nosila djeca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

“Hiljade godina prije izgradnje piramida u neolitskom je razdoblju više stanovnika živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom”, pojasnio je Vardi.

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada s prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu te uske uličice što ukazuje na to da je planiranje izgradnje bilo na visokom nivou.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije